En deckare brukar handla om hur en detektiv/polis reder ut en brottshärva, och berättelsen slutar nästan alltid med att brottslingen åker fast. Sensmoral: den som begår brott skall straffas. I Håkans Nessers senaste roman, Levande och dödai Winsford, har han vänt på steken. Bokens ”jag” och huvudperson, den femtiofem-åriga TV-kändisen Maria, begår ett nidingsdåd, och den skickligt flätade och mycket spännande intrigen beskriver hennes ansträngningar att undgå upptäckt.
Problemet med Nessers roman tycker jag gäller trovärdigheten. Hur kunde denna kloka och sympatiska kvinna göra något så fasansfullt? Men läsaren måste acceptera att gjort är gjort och sedan följa med Maria till hennes ensamma tillflyktsfort i byn Winsford på den dimhöljda heden Exmoor i England.
Hon hyr ett ensligt beläget 1800-tals hus, där hon bor ett par månader på senhösten med sin hund Castor som enda sällskap. Han är en rhodesian ridgeback, en ras som tagits fram för lejonjakt i Afrika, och han följer troget med henne på vandringar i mörkret och dimman, ligger under hennes bord på puben och värmer fotändan av sängen under kylslagna nätter. Hundägarna bland läsarna kommer att älska Castor.
Hedlandskapet med höga berg och djupa dalar, slingrande bäckar och vägar beskrivs utförligt, Nesser är en förträfflig ciceron. Jag tror att man skulle kunna använda romanen som guidebok, om man vill besöka Exmoor, som framstår som ett annorlunda och fascinerande turistmål:
”För ett otränat öga som mitt är heden sig själv nog,… den är karg och enahanda, kanske en smula hemlighetsfull, och böljar mjukt och stilla som ett torrlagt hav. Enbart låg buskvegetation orkar sträva upp ur den näringsfattiga marken; ljung, ormbunkar och gult ärttörne…”
Ja, heden är hemlighetsfull och Maria drabbas av mystiska och skrämmande händelser. Det verkar som någon ”som vet” har upptäckt henne och försöker skrämma henne. Denne ”stalker” dyker upp med ojämna mellanrum, hon hittar döda fåglar utanför sin port, någon parkerar sin bil oförskämt tätt inpå hennes egen. Frågorna hopar sig.
Mark Britton bor i ett annat ödsligt beläget hus i närheten tillsammans med sin mentalt handikappade son. Mark och Maria träffas, han äger en smått övernaturlig förmåga att se ”bakom pannbenet” på andra människor. Kärlek uppstår och kanske kan Mark och Maria börja ett nytt liv tillsammans.
Hur det slutar kan jag givetvis inte avslöja, mycket återstår för er läsare att upptäcka. Bakom berättelsen om brott och illgärningar finns en annan roman om sorg, åldrande och funderingar om livets mening. Maria är en angenäm bekantskap, ironiskt humoristisk, desillusionerad, orädd och handlingskraftig.
Så när sommarregnet ryker ned och blåsten sliter i björkarna, slå dig ned i bästa fåtöljen, gärna med en hund liggande vid dina fötter, och unna dig nöjet att följa med Maria och Castor ut på Exmoorheden.