Blir man någonsin färdig som människa och hur klarar man att gå från flicka till tjej? Sticka ut och smälta in, vara lagom fast speciell. Teater Scratch i Luleå sätter problematiken under luppen i nyskrivna pjäsen Balansakt som har urpremiär nu på fredag.
– Teaterstycket är skrivet för oss av Liv Elf Karlén från Stockholm. Teater Scratch har en feministisk och socialiserande inriktning, vi tar upp frågor som hur vi människor blir som vi blir. Och man kan faktiskt ställa sig frågan om vi någonsin blir färdiga, säger regissören Dan Swärdh. Han berättar i andanom att han själv växte upp med en mamma som var med i Grupp 8, feminismens ursprungsrörelse.
– Det präglar en förstås, på ett sätt som man analyserat först en bit in på livet och faktiskt ska vår nästa pjäs handla om just mig, berättar han. Det blir en pjäs för vuxna som berättar om arbetarkillen, svetsaren på Järnverket som formats av feminismen förklarar Swärdh.
Men just nu föreligger premiären för teaterns senaste pjäs, om hur det är att vara flicka till att bli tjej, en värld full av fördomar, roller, personliga blindskär som gör feltramp ödesdigra och i en högre hastighet än någonsin på grund av de sociala medierna.
Pjäsen som är fyrtio minuter lång befolkas av skådespelarna Maria Åberg och Amanda Dahlberg 23 och 19 år gamla. De tu gör alla de fyra rollerna som består av "tjejen", "tjejens kompis, "ryktet" och "killen". Det är en humorföreställning med allvarliga undertoner och där igenkännandet vilar som en ande över teaterstycket vars målgrupp primärt är skolungdomar i klasserna 4-6. Urpremiären är nu på fredag och det är Måttsundsskolans mellanstadium som ska bänka sig.
Pjäs för alla
– Det är en pjäs som alla kan ta till sig, tjejer- killar- vuxna, säger Amanda och Maria som själva känner igen mycket av pjäsens innehåll från sina egna liv i familj och skola och samhället i stort.
– Det handlar om att man inte får göra några avsteg, pjäsen visar hur det kan vara, hur man ska vara, hur falska rykten om dig plötsligt blir sanna och får konsekvenser, titta bara på det som hände vid upploppet Göteborg på grund av ett rykte i sociala medier, påminner tjejerna.
– Hur man kommer bort från såna här problem? Ja man måste prata med varandra, kommunicera, säger Maria som menar att visst pratar tjejer med varandra men det handlar om Hur man tar upp saker. Teatersstycket syftar till att stärka unga tjejer men unga killar är lika välkomna att tänka till, säger skådespelarna.
Kurirens team får se valda bitar ur föreställningen. Maria står i en vit overall framför en scenografi av Galleri Systers Sara Edström och Anja Persson. Den föreställer en stiliserad interiör med trappor och rum, på overallens rygg samma mönster. Bilden av att behöva smälta in, försvinna in i miljön som kräver den där balansakten.
Strategi
Publiken får veta hur man som tjej tar sig helskinnad förbi hissar, och via brandstegar för att undvika de jobbiga killarna i sjuan.
– Tänk att behöva ha en strategi för hur man tar sig fram i skolhuset, tänker regissören Swärdh högt när han ser sina aktörer belysa tjejers värld.
Måndag 26 augusti ger Scratch en offentlig föreställning i sin nya teaterlokal på Sandviksgatan( gamla Motorhistorikernas föreningslokal). Gruppen framför också pjäsen under Kulturnatten i Luleå och åker också ut på turné i Norrbotten med denna tänkvärda produktion som lär väcka många diskussioner i alla ålderspann.