Han har gjort ekonomisk forskning het och gett vänstern nya argument för att tackla nyliberala tänkare. Thomas Pikettys Kapitalet i 21:a århundradet är en vattendelare i ekonomiskt tänkande.
Namnet som uttalas "Tåmá Picketti" har figurerat flitigt i ledarspalter och på kultursidor. Nu dyker den franske nationalekonom upp i Almedalen. Vad har han gjort då?
Gett vänsterdebattörer efterlängtad ammunition som stödjer påståendet att det är dåligt för alla att de jätterika blir rikare medan de fattiga blir fler och fattigare. Enkelt uttryckt.
Vill man göra det ännu enklare uttrycker man saken så här: r > g. Formeln illustrerar kapitalets avkastning i förhållande till ekonomins tillväxt och Pikettys monumentala Kapitalet i 21:a århundradet visar att man i dag tjänar mer pengar på att ha pengar än på att arbeta. Piketty varnar för att vi bitvis närmar oss en situation som liknar den som rådde under 1800-talet.
Medicinen är mer politisk styrning av ekonomin och en global förmögenhetsskatt. Förslagen faller inte i god jord överallt: Financial Times inflytelserike ekonomiske redaktör Chris Giles har belyst felaktigheter i Pikettys data. Men sista ordet är långt ifrån sagt; ekonomen och Nobelpristagaren Paul Krugman har sammanfattat läget i New York Times: "De som tror att tesen om ökande ekonomisk ojämlikhet har blivit motbevisad kommer sannolikt att bli besvikna."