Nytt projekt där bilderboken som konstform står i fokus

Kultur och Nöje2013-04-11 06:00

I onsdagskväll stod bilderboken i centrum på Norrbottensmuseum och var också starten på projektet Ord & bild som initierats av Klas Hällerstrand, konstkonsult i Norrbotten.

- Konstnären Eva-Stina Sandling hörde av sig till mig för att uppmärksamma mig på hur många bilderböcker som getts ut i länet på sistone. Det hade inte jag en aning om. Sedan besökte hon och Regine Nordström mig med en säck full av bilderböcker. Mycket var intressant och höll en hög konstnärlig kvalitet. Mitt uppdrag är att utveckla konsten i länet. Att arbeta med bilderböcker kan bredda konstnärskapet och föda nya tankar, säger Klas Hällerstrand.

Projektet Ord & bild är tänkt att fungera som en trestegsraket. Och i onsdags togs det första steget när allmänheten inbjöds till ett öppet samtal om bilderboken som konstform.

Ett konstverk
Medverkande var journalisten och bilderboksförfattaren Regine Nordström och konstnären Eva-Stina Sandling som i vår kommit ut med bilderboken Kälda och älgen samt Maria Ragnestam, projektledare för Konstmuseet i Norr som i januari gav ut Malin Bergströms räknesaga Sylten som försvann inom ramen för sin verksamhet.

Moderator var Kurirens kulturjournalist Marianne
Söderberg.

- Vi inbjuder konstnärer att medverka och de får bestämma vad de ska göra. Och eftersom konstbegreppet är brett blev det en bilderbok som alla tidningsprenumeranter av Norrbottens-Kuriren och NSD fick hem som en present i brevlådan i januari. Men vi är tydliga med att det är ett konstverk, även om det är en bilderbok, säger Maria Ragnestam.

Minnen och bilder
Regine Nordström och Eva-Stina Sandling berättade båda om sitt arbete och sin skapandeprocess, som både varit omfattande och tidskrävande. För Regine Nordström började allt med ett besök på Skellefteå museum som barn där en guide väckte intresset för världens äldsta skida, minnen hon samlat på sig, men också grundlig research, tills en flicka och en plats krävde sin historia.

- Jag hade ett gediget material som jag visste att jag skulle koka ned till något mycket, mycket mindre. Det var en bilderbok jag ville göra, säger hon.

För Eva-Stina Sandling, som med Kälda och älgen debuterade som bilderboksmakare, har det varit en intressant process.

- Jag är varken akvarellmålare eller illustratör, men upptäckte att det var bra att arbeta med en långsam collageteknik. Egentligen ser jag det som att jag bearbetat texten i bilder, inte att jag illustrerat, menar hon.

Efterlyser utbildning
Alla medverkande var dock helt överens om att bilderboken är en konstform bland
andra och det väcktes också önskemål om att utveckla
någon sorts bilderboks utbildning i länet.

- Bilderboken är stark runt Mälardalen samt att man utvecklat en bra verksamhet vid Nordiska Akvarellmuseet för bilderboksmakare. Det vore roligt om en likande verksamhet skulle utvecklas i Norrbotten, menar Eva-Stina Sandling.

Nästa steg inom projektet Ord & bild är att hålla ett heldagsseminarium med inbjudna föreläsare med fokus på barnboken som konstform, men då för konstnärer, författare, kritiker och biblioteksanställda.

- Tanken är sedan att avsluta med en workshop för intresserade konstnärer och författare, där de under några dagar kan jobba tillsammans för att hitta egna historier att berätta, säger Klas Hällerstrand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!