Under kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014 öppnas Sveriges första kvinnohistoriska museum. Verksamheten på 700 kvadratmeter inryms i Umeås nya kulturhus, Kulturväven. Museet ska skildra kvinnans historia och frågor om makt, kön, motstånd och möjligheter. Dessutom verka som ett forum för samtidsdebatt där besökaren blir delaktig.
Ett smakprov på vad museet kan erbjuda ges i utställningen Helt sjukt som visas i Umeå Stadsbibliotek. Utställningen, som är begränsad till 17 kvadratmeter, består av ett sjukhusrum som betraktaren kliver in i. Här finns bland annat en sjukhussäng bäddad med vita lakan, vit hurts, stolar, gummihandskar i en kartong.
Men det kan lika gärna vara ett sjukt rum man klivit in som för tankarna till ett sjukt samhälle. De kakelplattorna på väggen lever sitt eget liv, väggklockan går fel och när en av de, på film, stängda dörrarna i rummet plötsligt öppnas får vi en bild av kvinnors förminskning. Kostymklädda män från olika tidsepoker framträder. De pratar, gör affärer, vänder ryggen åt betraktaren och är avporträtterade i långa rader på tavlor med tjocka guldramar. Ingen kvinna syns i maktens korridorer, vilket ju är helt sjukt.
Men i utställningen får vi även möta några kvinnor som har förändrat på olika sätt som verkat och verkar för ett mer jämställt och "friskt" samhälle, sjukvårdspionjären Florence Nightingale, författaren Torun Carrfors, Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström, undersköterskan och uppfinnaren Sonina Gustafsson samt hela sköterskeupproret 2008. På sjukhussängen i utställningsrummet och på www.heltsjukt.nu finns berättelser om deras liv och gärning. På denna webbversion och i utställningsrummet kan den intresserade även ge egna tips på hjältar.
Att gå in i sjukhusrummet, signerat Kvinnohistoriskt museum och skickligt producerat av Katapultkontoret, framkallar en stark känsla av att jämställdheten inte är vad det borde vara trots lagar och förordningar. Men också att det var värre förr. Att utställningen kretsar kring vård- och sjukhusmiljö känns helt naturligt eftersom det är ett område dit kvinnor över tid förpassats och verkat.
En mindre programverksamhet knuten till utställningen är ett extra plus. Tummen upp för denna utställning där även inspelade ljud som ett pulserande hjärta och flämtande andning samt filmfrekvenser hämtade från sjukhus berör.
Utställningen pågår till den 9 februari 2013 och kommer att innehålla följande programpunkter:
l 24 januari har journalisten Johanna Koljonen en lunchworkshop om #fortsätt prata om det.
l 2 februari pratar Torun Carrfors om dagens sjuka arbetsvillkor inom vården.
l 7 februari hålls en temadag kring normer och föreställningar om kvinnors psykiska hälsa.