Videon är inte längre tillgänglig
- Vi har tagit avstamp i rörelserna och utgått från den fysiska kroppen, säger Marie Wårell Öhman.
Kompisprojekt
Det började som ett kompisprojekt. Något mycket personligt mellan två vänner som ville jobba tillsammans.
För Marie Wårell Öhman och Fabian Wixe har känt varandra länge. De möttes när de dansade kontaktimprovisation innan de lämnade Luleå för att utbilda sig; Marie till dansare och Fabian till nycirkusartist.
Men för drygt två år sedan beslutade de sig för att jobba tillsammans. Tanken var inte i första hand att det skulle bli en föreställning. De började helt enkelt jobba med rörelsematerial - ett utbyte mellan dans och nycirkus.
- Det har varit en trend att man börjat blanda dans och cirkus, men låtit dem stå som egna akter. Exempelvis att en jonglör deltagit i en dansföreställning. Men att paja gränsen totalt, som vi gör. Det är nytt, menar Marie Wårell
Öhman och Fabian Wixe.
Spelar livemusik
Det var först senare i processen som musikern David Björkén kom in. Även han har improviserat fram musiken på plats, inspirerats av rörelserna liksom rörelserna inspirerats av musiken. Och han kommer att spela live på scenen under föreställningen.
- Det blir en del tung bas och trummor som jag loopar. Jag har byggt mina egna lager, säger David Björkén.
För lagertanken är föreställningens tema. Att de jobbat lager för lager innan de skapat strukturen för vad de ska visa på scenen, där cirkusen står för rörelsen, det grova lagret medan dansen står för finess och detaljerna.
- Först jobbade vi mycket tekniskt, videofilmade vårt arbete och hade visningar. Långt senare avsatte vi tid för att skriva och utvinna ett koncept, säger Fabian Wixe.
Fysiskt krävande
Efter hösten 2011 ansökte de om stöd och fick pengar från Norrbottens läns landsting för att utveckla föreställningen men också för att undersöka arbetet med dans och cirkus på scen.
- Lagertanken går också igen i själva texterna. Hur vi lyssnar på varandra. Hur olika vi kan uppleva samma situation. Egentligen kommunikation i lager - ett möte med sig själv och andra människor, säger Marie Wårell Öhman.
Hon tränade elitgymnastik under många år innan hon hittade dansen. En träning hon nu har nytta av. i 19 ’layers’ är en mycket krävande föreställning fysiskt.
- Eftersom vi jobbar med påle måste man ha förståelse för akrobatik och gravitation. Det gäller att ha styrkan, säger Fabian Wixe.
Och att anlita en koreograf har aldrig varit aktuellt.
- Nej, det är ett för privat och personlig projekt. Vi har investerat för mycket av oss själva för att lämna över till någon annan att vara konstnärlig ledare, säger Fabian Wixe.