Ny teori om vår medeltida historia

Ett gammalt fynd av stockbåtar i Skatamark kan skriva om den medeltida historien.

SVÅRFÅNGAD MEDELTID. "Vi vet ganska lite om medeltiden i Norrbotten. Vi vet att det finns gårdmiljöer och byar som har medeltida ursprung men eftersom gamla hus ersattes av nya hus är det svårt att hitta äldre gårdar. Medeltiden är svårfångad", menar arkeologen Nils Harnesk.

SVÅRFÅNGAD MEDELTID. "Vi vet ganska lite om medeltiden i Norrbotten. Vi vet att det finns gårdmiljöer och byar som har medeltida ursprung men eftersom gamla hus ersattes av nya hus är det svårt att hitta äldre gårdar. Medeltiden är svårfångad", menar arkeologen Nils Harnesk.

Foto: Roland S Lundström

Kultur och Nöje2013-05-02 06:00

- Traditionellt har man trott att den jordbrukande befolkningen har vandrat från kusten och in mot landet. Min forskning indikerar att det redan fanns en bofast befolkning i Heden under medeltiden och att kolonisationen inte skedde söderut från kusten, menar arkeologen Nils Harnesk på Norrbottensmuseum.

Kunskapsluckor
Länge ansågs Norrbotten vara jungfrueligt land inom den arkeologiska forskningen. Det var först vid älvregleringarna som de första förhistoriska boplatserna upptäcktes men medialt var det först fynden i Vuollerim som förändrade historien av Norrbotten. Sedan dess har en hel del hänt. Bara de senaste åren har man upptäckt att det fanns järnframställning vid Sangis som är 2.300 år gammal och senast stenåldersboplatser i Aarevaara vid Pajala som är 10.600 år gamla.

- Men det finns fortfarande många kunskapsluckor vad gäller länets historia, menar Nils Harnesk.

Stort fynd
Hans egen forskning bygger på ett fynd av stockbåtar som hittades i Skatamark i september 1932.

- Det var ett ovanligt stort fynd men det som gjorde denna upptäckt unik var att man valde att dokumentera fyndet och konservera båtarna enligt dåtidens metoder. Fynd av stockbåtar ansågs tidigare inte vara så gamla och många har försvunnit utan dokumentation. Nu med dagens undersökningsmetoder och C14 vet vi att stockbåtar har använts från stenåldern fram till 1800-talet.

Och det var just den upptäckten Nils Harnesk gjorde när han tog prover och daterade de arkiverade fynden från Skatamark.

- Några var från 1300-1400-talet och andra från 1500-1600-talet. Det var alltså under två tidshorisonter som stockbåtarna använts. Det intressanta är sedan att sätta in den kunskapen i ett sammanhang.

Enligt namnhistoria är ett marknamn en indikation på sentida byggelse som uppstått ur en äldre ofta utmarksbebyggelse som blivit en egen by.

- Skatamark var den nordligaste markbyn 1409 och är därmed en av de äldsta byarna i Norrbotten. Vad som intresserade mig var vilka Skatamarksborna var och var de kom ifrån.

Enligt gängse teorier fanns den första fasta jordbruksbebyggelsen vid kusten, det vill säga att den äldsta bebyggelsen fanns längst ut och att befolkningen vandrat från kust mot inland.

- Det skulle innebära att Skatamarksborna skulle ha sitt ursprung i Persön som låg längst ut i viken. Men med de dataprogram vi har i dag om landhöjning och förskjutningar är person på 1200-1300-talet bara en liten ö, ett dåligt läge för en bofast befolkning. Jag tycker inte det stödjer teorin om att kolonisationen skulle komma från söder. Att kolonisatörer skulle välja att bosätta sig på en karg ö i kustbandet är ganska otroligt.

Nils Harnesk tror snarare att de människor som använde stockbåtarna i Skatamark kom från Heden i Bodenområdet. Teorin bygger han bland annat på en tidigare gjord pollenanalys från Heden där man påvisat odling i området så sent som under vikingatiden på 1000-talet. Dessutom finns ett gravfynd i området från Brotjärn som är ytterligare en indikator tillsammans med dokumentation från skatteläggningen år 1543 då det visar sig att de största byarna i nedre delen av Lule älv fanns i området runt Boden.

- De ligger nära Skatamark. Min tolkning är att Skatamarksfyndet ska ses som en produkt av en tillresande grupp människor från närliggande fast bosättning som nyttjat sjön och det omgivande området för utmarksbruk. Men givetvis behövs mer undersökningar för att verifiera min tolkning av den fasta bebyggelsens framväxt i området och vår medeltida historia, säger Nils Harnesk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!