Det började som manus till en långfilm. Det blev en roman.
I lördags kom journalisten och dokumentärfilmaren Marie-Louise Steiner ut med boken Fjärilsommar - En roman om Lars Levi Laestadius.
- Han är en otroligt intressant person. Han levde i 61 år och jag har koncentrerat mig på de första 45 åren innan han nåddes av väckelserörelsen, säger hon.
Det var under åren som hon undervisade på radiolinjen på Kalix folkhögskola som Marie-Louise Steiner blev förälskad i Norrbotten. Landskapet, kontrasterna mellan ljus och mörker. Allt menar hon talade för att hon ville göra film med utgångspunkt här uppe.
Botanik och civilisationskritik
- Inte för att spela in enskilda scener, utan utgå härifrån för att berätta en historia. Lars Levi Laestadius historia.
Det var under en gudstjänst under åren som lärare i Kalix som hon kom i kontakt med laestadianismen. Blev berörd och började läsa om Lars Levi Laestadius och fascinerades främst av hans intresse för botanik och civilisationskritik. Däremot fick hon kalla handen när hon presenterade sin manusidé för dåvarande filmkonsulent Marianne Ahrne.
- Hon rådde mig att skriva en bok och manuset hamnade i bokhyllan hemma i Lund i tio år.
Djupdykning
Kanske låg det till sig. För sex år sedan började hon skriva på den bok som i dag ligger klar. En roman som krävt en djupdykning i Lars Levi Laestadius liv med många timmars research.
- Han var botaniker, vetenskapsman, tecknare, illustratör, filosof och civilisationskritiker. En otroligt passionerad människa. Han kom exempelvis med förslag till en jordbruksreform, Uppodling ute i Lappmarken, när han var drygt 20 år och studerade i Uppsala. Han kartlägger växter som han sedan säljer till botaniker runt om i landet, en inkomstkälla han har hela livet vid sidan av prästyrket. Han deltog i den franska Recherche-expeditionen som gör att han får kontakt med franska filosofer som föder hans intresse för vad en människa är, kropp eller känslor.
Och det är detta intresse för det mänskliga, att det är själen och känslorna som styr människan, som Marie-Louise Steiner fokuserat på i sin bok som tar sin avstamp i barndomens extrema umbäranden i Hornavan. Där växte Lars Levi Laestadius upp med sin mamma och storebror Petrus Laestadius. Pappan var alkoholist, elak och våldsam. En uppväxt hon ville ha som en förklaring till hans passionerade personlighet.
- Han är en besvärlig människa som vill förändra världen. Redan 1843 kritiserar han att alla sätter sig i skuld, spelar, dobblar och super. Han är i opposition mot präster och sin samtid. Han är arg, en ilska jag kan känna igen mig i.
Om det blir fler romaner vet hon inte. Hon älskar sitt arbete som dokumentärfilmare, men menar att det både är dyrt, svårt, arbetsamt och tar lång tid att göra film, även om idéerna finns.
Har ett projekt
- Det är enklare att skriva en bok. Det är bara att sitta på kammaren. Jag har ett projekt, det handlar också om en civilisationskritiker, men mer vill jag nog inte säga just nu i alla fall, säger Marie-Louise Steiner.
Boken Fjärilsommar - En roman om Lars Levi Laestadius är utgiven på förlaget Black Island Books.