Ny kulturutredning i sommar
- SVT har i tio månader utrett hur deras nyhetsredaktioner ska se ut, och det är ingen som tycker det är orimligt lång tid. Jag har suttit fyra och en halv månad, och redan är det en lång lista på frågor där man undrar "varför har ni inte satt ner foten", försvarar sig kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) i en intervju med TT Spektra.
Vad vill egentligen den nya regeringen med kulturen? är en fråga som kulturintresserade ställer sig. I maj hoppas regeringen tillsätta en person som ska göra en helt ny kulturutredning. Det blir inte Cecilia Stegö Chilò. Men mer än så vill inte Adelsohn Liljeroth säga, trots att man enligt henne "kommit långt i arbetet med att formulera direktiven".
Stor politisk fråga
Kulturutredningen kan annars blir en stor politisk fråga. Tanken är förstås att regeringen ska hinna driva igenom ett riksdagsbeslut om nya riktlinjer för kulturpolitiken i god tid före valet 2010 och därmed prägla den under lång tid framöver. Dagens mål förmulerades på 1970-talet och modifierades något litet på 1990-talet.
Varför en enmansutredare i stället för en parlamentarisk grupp som på 1970-talet?
- Det blir inte nödvändigtvis mycket bättre med parlamentarisk utredning, man kan ha en referensgrupp och föra dialog. Det ska man göra.
Inte riktigt utskriven
Samtidigt som alliansregeringen och kulturministern ligger lågt har en arbetsgrupp för kulturfrågor inom moderaterna presenterat ett program där man bland annat vill öppna för biblioteken att ta betalt för boklån, vilket kulturministern inte stödjer. Hon tycker frågan fick oförtjänt stor uppmärksamhet.
- Media talar ju inte om vad som är kärnan i programmet utan gör bara nedslag på en enda sak, som dessutom inte finns riktigt utskriven. Dessutom måste man kunna väcka en fråga till diskussion.
- Biblioteken har en otroligt stark ställning och vi sa före valet att det inte skulle bli några avgifter på boklån.
Renodlad public service
Kulturdepartementet förbereder också en utredning om public service för att hinna driva igenom ett nytt avtal även där. Företrädare för alliansen och för moderaterna har länge förordat "en mer renodlad public service". SVT ska inte syssla med samma sak som de kommersiella kanalerna heter det. På frågan om det är SVT:s uppgift att göra program som Så ska det låta svarar kulturministern "både ja och nej". Melodifestivalen?
- SVT har lyckats bra men det är inte självklart att de ska göra ett sådant program.
Populära maffiadramat Sopranos?
- Tveksamt.
Hittills är det för indragningar alliansen rönt störst uppmärksamhet på kulturfronten: slopandet av den fria museientrén, försämrad a-kassa för kulturarbetarna och teatrarnas förlust av momspengar. Där fick regeringen hård kritik av Kulturrådet. Kulturministern konstaterar att "så ska beslutsfattande inte gå till" men ser frågan avslutad för hennes del.
Bokstöd bort
Däremot jobbar hon på att ta bort stödet till utgivningen av vuxenlitteratur till bokförlaget En bok för alla.
Har den här inställningen något att göra med att En bok för alla riktar sin utgivning till bland andra lässvaga inom LO-kollektivet?
- Nej, nej. Jag tycker inte staten ska subventionera vuxenlitteratur. Det här stödet kom till i en annan tid. Det var färre utgivna böcker och en 25 procentig bokmoms, i dag är momsen 6 procent och vi köper böcker som aldrig förr.
Vilken konst och kultur ryms inte inom marknadens villkor?
- Framför allt det som handlar om kulturarvet, vi kommer aldrig att kunna ha arkiv, bibliotek och museer som klarar sig på marknadens villkor.
Men ryms det nyskapande?
- Det gör det kanske inte heller, det är ju därför det finns stipendier. Väldigt många vill ju gärna arbeta inom kultursektorn, alla kommer inte att överleva på det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!