Där finns hängivenheten i kombination med en otyglad tro på att det mesta faktiskt är möjligt.
Som mångårig körledare har Monica Åslund förmått människor i alla åldrar att våga sjunga, inte minst genom Huskören i Kulturens hus i Luleå. Nu väntar nästa stora utmaning. En internationell körfestival - med körer från Sydafrika, Haiti och Norrbotten - under rubriken Singing people together.
- Det jag är ute efter är en festival av folk för folk. De som kommer från Sydafrika och Haiti är sångare som inte har haft möjlighet att resa men som ändå håller väldigt hög klass. Det finns världsklass i varje hörn, men många får aldrig chansen att dela med sig. Musiken ger vägar till möten som annars aldrig skulle ha ägt rum. Mänskliga möten är vad vi bygger själva livet med, säger Monica Åslund.
Nu pågår en förstudie, finansierad av Luleå kommun och Norrbottens läns landsting, som ska lägga grunden för festivalen den 22-27 oktober. Projektet genomförs med stöd av Svenska kyrkan, Sensus och Röda korset.
Musik förenar
I början av november 2011 reste Monica Åslund, och ytterligare fyra representanter för svenskt musikliv, till Sydafrika. Gruppen besökte Joe Slovo secondary school, Injongo school och Cedar secondary school, som sedan tidigare har ett vänsamarbete med Luleå gymnasieskola.
- Musik förenar på ett sätt som inte ord gör, det är så starkt. För mig är Sydafrika som Bensbyn, jag har varit där flera gånger, säger Monica Åslund.
Träffa sångare
Steg två i förstudien är Haiti och i dag reser en svensk delegation för att träffa sångare, musiker och skolelever. Denna gång stannar Monica Åslund hemma. En av dem som åker från Luleå är journalisten och dokumentärfilmaren Ulf Boström från Luleå.
- Jag är en ordinär sångare som tack vare Monica har sjungit i 20 år. Av någon underlig anledning fick jag vara med i kören Raffset, där jag fortfarande är med. Jag är så fascinerad av musikaliska människor. Körsång är lite som att lägga ett pussel tillsammans med andra. Det är en väldigt stark gemenskap i körer, säger Ulf Boström.
Musikstudenter
Med på Haitiresan är också folkmusikern och kompositören Sten Källman, känd från konstellationer som Den fule, Simbi, Goda grannar och Bäsk samt lärare på Högskolan för scen och musik vid Göteborgs universitet. Gruppen kommer bland annat att besöka musikskolan Bazilou utanför Port-au- Prince och dess grundare Zao Jakata.
- På Haiti har man ingen körtradition av det slag vi har här, men de sjunger mycket tillsammans. Sten Källman är den som har tagit haitisk musik till Sverige, spridit den och gjort körarrangemang. Han har intresserat sig för Haiti i 25-30 år och har en otroligt djup kunskap. Han bidrar med musiken från Haiti och jag står för sångerna från Sydafrika. Vi har båda ett enkelt förhållningssätt till musiken. Alla kan sjunga, det handlar bara om att få möjligheten, säger Monica Åslund.
Under våren erbjuder Monica Åslund Norrbottens kommuner och länets körer förberedande workshops med musikmaterial från de båda länderna. Med Huskören i Kulturens hus blir det sydafrikansk sång med Claudine Kayelela Kyungu och Jonatan Lundberg den 25 februari och den 12 maj haitisk sång med Sten Källman.