Framförallt tänker hon kämpa för mer pengar till svensk film. Och att lika många kvinnor som män får göra film.
- Det ska vara 50-50, allt annat är larv, säger Anna Serner.
Anna Serner jobbade sin första dag som vd på Svenska filminstitutet, SFI, i måndags. Hon hittar ännu inte i betonghangaren på Gärdet och att byta till pc efter 13 år med mac är förvirrande. Men när det gäller sitt uppdrag är hon glasklar.
Det behövs mer pengar till svensk film. Mycket mer pengar.
- SFI ska jobba för att tillgängliggöra filmen och det kostar. Så är det bara. Och det är viktigt. Film är den starkaste kulturyttringen vi har eftersom den innehåller allt; bild, ljud och musik. Den kan faktiskt förändra våra perspektiv. Den hjälper också politiker att fatta beslut för att det kommer fram berättelser från grupper i samhället som inte har någon annan röst. Film är en viktig komponent för att vi ska ha en fungerande demokrati.
Är det någon särskild film som du vill rekommendera våra politiker att gå och se?
- Jag själv drabbades nyss av en film som heter Tusen gånger starkare som både speglar en ojämnställd skola och strukturer som man verkligen känner igen. Om Jan Björklund såg den tror jag att han skulle se på skolans uppdrag på ett nytt sätt. Men också alla de som säger "var tog alla duktiga tjejer vägen" och "tjejer vill inte", skulle få sig en tankeställare.
Det är ju en högaktuell debatt även i filmvärlden. Vad tycker du om att könsfördelningen mellan män och kvinnor som gör film ska vara 40/60 procent, som det står i filmavtalet i dag?
- Jag tycker att 40/60 är larv, jag tycker att det ska vara 50 lika. I alla sammanhang. Det SKA. Och det kommer att kräva enormt mycket, framförallt pengar. Kvotering är ett litet verktyg i en mycket större process som man måste ta tag i, det kommer jag absolut att göra.
Men allra högst upp på agendan står den brännande frågan om ett nytt filmavtal.
- Jag är optimist. Alla jag pratar med intygar att film är så oerhört viktigt. Det vore paradoxalt att samtidigt som man säger det dra undan mattan för filmen.
Just när Anna Serner tillträder sin post ligger en polisanmälan mot SFI, då anställda misstänks för illegal nedladdning och spridning av svenska filmer. Anna Serner menar att det inte är någon slump att anklagelserna dyker upp just nu.
Hon drar sig inte för att kalla sig konspirationsteoretiker.
- Det pågår väldigt många samtal på olika nivåer där filmavtalet används som en bricka i ett spel. Det handlar om att man vill få Sverige att agera kraftfullare mot illegal nedladdning. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att om någon ville plantera ut en fråga att bli viktig, så var det här ett bra sätt att göra det på. Nu vet vi inte med säkerhet vad som har hänt och en polisutredning pågår.
- Mitt önskemål är att man ska säkerställa att det faktiskt är så som våra egna utredningar hittills har pekat på, att det inte är någon SFI-anställd som har gjort något olagligt.
Men vem menar du skulle göra detta, vad skulle syftet vara?
- Det enda jag kan säga i det sammanhanget är att det finns väldigt starka krafter som menar att Sverige borde ta tag i Ipred-lagarna och implementera dem på ett bättre sätt.