I det här fallet handlar det om hur en internationell sångtävling för Europas alla minoritetsspråk resulterar i en kvalificeringstävling i Pajala och nu också i ett projekt som uppmuntrar ungdomar i Norrbotten och norra Norge att börja sjunga på sina minoritetsspråk. Nya sånger heter projektet som just har startat och som involverar ungdomar i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Kiruna och Jokkmokk.
50 inskickade bidrag
Det hela började med att Birger Winsa, till vardags forskare vid avdelningen för finska vid Stockholms universitet, men också vice ordförande i Sweblul, en kommitté för mindre språk i Sverige, bestämde sig för att den internationella minoritetssångtävlingen Liet Lavlut skulle förläggas till Sverige. Tävlingen, den fjärde i ordningen, ägde rum i Östersund förra året inför ett internationellt pressuppbåd.
En av grupperna som medverkade i festivalen, som precis som den europeiska schlagerfestivalen också är en tävling, var gruppen Jord från Tornedalen.
Där väcktes tanken att man skulle ordna en kvalificeringstävling i Norrbotten och just nu sitter en jury och tar ställning till inte mindre än 50 inskickade bidrag representerande tio minoritetsspråk som talas i Norden, Östersjöområdet och Karelen. Drygt tio sånger kommer så småningom att framföras på tävlingen i Pajala den 15 september, som arrangeras i samarbete av Tornedalsteatern, folkmusikgruppen Jord och Liet Lavlut international.
Två miljoner kronor
Men samarbetet har nu också resulterat i ungdomsprojektet Nya sånger som går ut på att uppmuntra ungdomar att sjunga på minoritetsspråk.
- Just nu har vi börjat en inventering i de aktuella kommunerna där vi helt enkelt via några nyckelpersoner får kontakt med ungdomar som skriver musik, säger projektledaren Erling Fredriksson i Jord.
Det språkinspirerande arbetet har byggt en bro över till Norge och sammanlagt har man i båda länderna nu fått ihop drygt två miljoner kronor till projektet som också innebär lokala konserter, en gemensam mångkonstnärlig föreställning och skaparverkstäder.
ligger rätt i tiden
Redan i slutet av september arrangeras lokala konserter och i november blir det stor galaföreställning. Finansiärer är förutom kommunerna, landstinget och EU.
- Vi börjar här och nu och den aktuella projekttiden löper under två år. Men jag kan tänka mig att detta kan utvecklas till något som rör många av Europas minoritetsspråk med tiden, säger Erling Fredriksson.
Han tror att projektet ligger mycket rätt i tiden.
- Jag märker att det kommer lite för tidigt och det är bra. Jag har hunnit vara ute i några kommuner och träffat musiklärare och också börjat ta kontakt med musikintresserade ungdomar. Ingen av dem jag pratat med har tänkt på att översätta sina låttexter till meänkieli, men de blir intresserade när de får frågan. Bland annat föreslog jag Frida Snell, som sitter i juryn till kvalificeringstävlingen Laulun Lavlut, att sjunga några låtar på meänkieli under tävlingskonserten den 15 september. Hon tyckte att det var en mycket bra idé.
Skapar anledningar
Tanken är att medlemmarna i Jord ska fungera som inspiratörer och handledare för ungdomarna.
- Om man erbjuder en anledning, i det här fallet en scen, så tror jag många nappar och det ska bli spännande att se hur många unga som vill skriva på samiska och meänkieli. Jag tror på det här med att skapa anledningar. Det leder ofta till nya intressanta sammanhang.