Nu reser Staffan Westerberg vidare – landat i Råneå

Han har anklagats för att förstöra en hel generation barn med tv-programmet "Vilse i pannkakan". I dagarna fyllda 90 år är det fortfarande ett högst vitalt konstnärskap som just nu befinner sig på resande fot i länet. "Vi är mycket tacksamma för denna utställning", säger Mats Wikström, Råneå kulturförening.

Andjeas Ejiksson är på plats i Råneå konsthall för att sätta upp utställningen "En ask i en ask i en ask" om Staffan Westerbergs konstnärskap som lämnat Norrbottensteatern och nu landat i Råneå.

Andjeas Ejiksson är på plats i Råneå konsthall för att sätta upp utställningen "En ask i en ask i en ask" om Staffan Westerbergs konstnärskap som lämnat Norrbottensteatern och nu landat i Råneå.

Foto: Eva Åström

Kultur och Nöje2024-06-14 19:30

Solen strålar och Råneå marknad har inletts, men i Råneå konsthall pågår intensiv aktivitet inför öppningen av Slöjdsommar där bygdens kulturförening samlat allehanda alster från slöjdare med anknytning till Råneå älvdal, men där även Staffan Westerbergs utställning "En ask i en ask i en ask" kommer att visas.

– Staffan Westerberg sitter förvisso i rullstol, men det är ett vitalt och högst levande konstnärskap jag fått äran att jobba med, säger Andjeas Ejiksson

undefined
I nära samarbete med Staffan Westerberg har Andjeas Ejiksson curerat utställningen "En ask i en ask i en ask". "Jag var för ung för "Vilse i pannkakan", men strumpfamiljen står mycket nära mitt hjärta", säger han.

Han är konstnären som curerat utställningen på uppdrag av Kin museum för samtidskonst i Kiruna och har rest upp från Stockholm för att sammanställa utställningen som består av sju olika koffertar, där olika delar av Staffan Westerbergs konstnärskap ges plats, med inspelade berättelser och några nya verk.

– Staffan har alltid jobbat med material som funnits omkring honom, allt från skedar till spillvirke han hittat på stränder. Jag tycker att hans utställning verkligen är i dialog med de 32 utställarna från bygden i "Slöjdsommar", säger Andjeas Ejiksson.

undefined
Lena Norman och Mats Wikström, Råneå kulturförening är inte alltid eniga. "Vi har olika ingångar. Jag är mer för slöjd och hantverk medan Mats ingång är konst och folkkonst. Men våra meningsskiljaktigheter är både en utmaning och utvecklande", säger Lena Norman. Hon ställer ut ett antal näver och keramikarbeten för första gången som ses i bakgrunden.

Det är nämligen ett myller av verk i trä, textil, makramé, näver, keramik, metall och faktiskt tre handgjorda miniflygplan, tillverkade i Tyskland och som funnits på Lothar Bellgardt, tidigare teknisk chef på Norrbottensteatern, gård i Jämtön som ingår i utställningen "Slöjdsommar". 

– Det är Lothars pappa som gjort dem. De stacks ned i marken på en pinne med syfte att skrämma bort mullvadar i hans barndomshem i Hamm i Ruhrområdet i Tyskland, säger Mats Wikström.

undefined
Till utställningen på Råneå konsthall bidrar Mona Blombäck, scenograf på Norrbottensteatern, med några egna modeller och affischer. "Staffan har många vänner här i Norrbotten. Därför extra kul att utställningen får lokal prägel och förändras", menar konstnären och curatorn Andjeas Ejiksson.

"Slöjdsommar" är en uppföljning till fjolårets "Vävsommar" där Mats Wikström tillsammans med Lena Norman och Ingrid Wikman från Råneås kulturförening har dammsugit Råneå älvdal på slöjdare. Upprop på sociala medier har gett dem uppslag till olika kreatörer, många har aldrig ställt ut någon gång tidigare, utan pysslat på hemma.

– Men det finns fantastiska saker, elitslöjd på högsta nivå. Inte minst så många verk gjorda med kärlek, säger Mats Wikström.

undefined
"Många nedvärderar sitt kunnande. Personen bakom dessa underbart fria broderier kunde inte se meningen med att ställa ut först", menar Mats Wikström och Lena Norman.

Han och Lena Norman lotsar runt i konsthallens lokaler, där allt från vinda keramikkrukor, fantasifulla stickade mössor till små handgjorda figurer som är ett komplement till personliga barnsagor ingår.

– Vårt syfte har varit att skapa en utställning där vi uppmärksammar folk i bygden. Punkt.

undefined
Några av alla de figurer som skapats till en mammas personliga sagovärld till sina barn.
undefined
En av de sju koffertarna som ingår i utställningen "En ask i en ask i en ask" är ett bibliotek bestående av faksimiler av Staffan Westerbergs skisser och manus.
undefined
De sju kofferterna är ganska olika. I förgrunden ses den mest personliga där Staffan Westerberg bland annat hyllar sin mamma som var en viktig person i hans liv. Där finns också hans barndoms lekstuga nämnd, som idag finns på Hägnan i Luleå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!