Nu öppnar Luleås unika iskonserthall

INTERIÖRBILD. Så här ser det ut inne i Luleås nya iskonserthall som kan ta emot en publik på cirka 160 personer.

INTERIÖRBILD. Så här ser det ut inne i Luleås nya iskonserthall som kan ta emot en publik på cirka 160 personer.

Foto: Per Lundström

Kultur och Nöje2013-12-27 17:57

Videon är inte längre tillgänglig

Det började med en idé som slutade med en katastrof. Iskonstnären Tim Linharts första försök att bygga ett isinstrument tog honom en månad. Men när han spände strängarna på den tre meter höga basen för andra gången för att få ett högre ljud exploderade isen. En månads arbete låg i kras.

Men där och då föddes fröet till den dröm paret Tim och Birgitta Linhart arbetat hårt för, nämligen att utveckla ismusik.

Innan dess hade paret under många år rest runt om i världen för att bygga iskonstverk, isinstrument och konserthallar i is. Men när de bestämde sig för att bosätta sig i Luleå tog de kontakt med bland annat Luleå kommun för att förverkliga idén om en årligen återkommande konsertverksamhet med ismusik i en konsthall också den byggd av is.

Nu några år senare verkar den drömmen vara på väg att slå in. Till helgen öppnas dörrarna till premiärkonserten i den iskonserthall som byggts på Gültzauudden i Luleå.

- Tyvärr tvingas vi skjuta på premiärkonserten 24 timmar till söndag den 29 december. Det har varit för varmt väder för att hinna bli klar i tid, säger Tim Linhart.

Riskelement

Två fioler, två cellos, en viola, en xylofon, två gitarrer, en kontrabas, en banjo, en mandolin, bubbeltrummor samt en rolandofon - ett nyutvecklat slagverksinstrument för just ismusik väntar på att möta publiken vid helgens premiärkonsert när konstellationen The Snow Den Revelations intar scenen i isigloon.

- Isinstrument, speciellt stråkinstrumenten är sköra, vilket givetvis skapar ett riskelement. Instrument kan gå sönder, vilket kräver musiker som gillar läget och har möjlighet att anpassa sig till nya förutsättningar. Givetvis tar vi detta med i beräkningen och har marginaler om något skulle hända under konserten, säger Jonny Axelsson som spelar slagverk.

Han har arbetat med Tim Linhart under lång tid. År 2002 arbetade de tillsammans i ett forskningsprojekt där olika slagverksinstrument i is utvecklades och testades.

- Då föddes bland annat instrumentet bubbeldrums (bubbeltrummor) som är ett fantastiskt instrument, säger Jonny Axelsson.

The Snow Den Revelations är en helt ny konstellation som kommer att bjuda på ett smörgåsbord av olika musikaliska genrer. Allt från jazz, klassiskt till folkmusik.

- Isinstrument har en speciell klang. Utmaningen är att komma fram till när instrumentet kommer till sin rätt. Man måste skapa en helt ny relation till ett isinstrument och hitta dess röst, säger Jonny Axelsson.

Program till april

Konsertverksamheten kommer att pågå till i början på april. Sex till sju olika grupper kommer att uppträda i det program som ligger nu.

- Alla musiker vill inte spela på isinstrument. Förhoppningen är dock att allt fler ska hitta ismusiken och dess möjligheter. Det har också tagit tid att utveckla instrumenten och konserthallarnas konstruktion optimalt, säger Tim Linhart.

För detta med is och snö kan han. 30 år som iskonstnär med både misslyckanden och framgångar i bagaget finns erfarenheter att ösa ur.

- En iskonserthall är egentligen förutsättningen för att lyckas med ismusik. Hela december har det varit så varmt, vilket gör att det tar längre tid snö att härda till is. Det är bara i isigloon det varit nog kallt. Dessutom är det en ovanlig byggnad. Vacker. Här kan vi erbjuda publiken en mycket annorlunda upplevelse, säger Tim Linhart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!