– Det är enormt roligt men också lite överraskande. Det betyder mycket eftersom jag av någon anledning haft ett behov av att lyckas i livet, säger han.
De två verken som numer tillhör Moderna Museets samlingar är träskulpturen "Växandets vånda" från 2017 och videoverket "Jag är en konstnär i Norrbotten" från 2009.
"Växandets vånda" består av stamdelar - vrilar, kvistar och rötter. Grunden är en del av en björk som tidigare stått vid Sunderbyns folkhögskola där Galleri Y numera står.
– Den fick jag av Dan Lestander. Övriga delar till skulpturen har legat på min systers vind i Långsjöby utanför Storuman. Huset har tidigare ägts av träskulptören Erik Marklund som samlat vrilar och utväxter som på olika sätt växt fel. De fick jag av min syster och hade länge tänkt att skulpturen skulle återbördas till hennes gårdsplan, men hon har inget emot att skulpturen hamnat på Moderna Museet istället, säger han.
"Växandets vånda" visades första gången på Galleri Lokomotiv i Örnsköldsvik 2017 har sedan visats på Supermarket i Stockholm 2018 och på Örebro konsthall 2019.
– När jag ställde ut första gången hade skulpturen inget namn men eftersom jag alltid intresserat mig för psykologiska frågor kan man se verket som en symbol för den vådliga färd det innebär att växa som människa. Konsten har jag själv använt för att utveckla mig själv och växa, säger han.
Videoverket "Jag är en konstnär i Norrbotten" tillkom under en tid när exempelvis Anna Odells konceptkonst var mest i ropet. Konstnärliga objekt var inte lika intressanta länge och låten kan ses som ett direkt svar på den tidens konstnärliga hajp.
– Låten gjorde jag till en utställning under arrangemanget "Öppna ateljéer" där jag tillsammans med ett gäng andra konstnärer bestämt oss för att göra ett självporträtt. Videon gjorde jag senare och det händer verkligen inte så mycket. Jag sitter vid ett bord, dricker te och läser en tidning, reser mig men sätter mig igen. Då tänkte jag att sången nog skulle ge mig framgång, vilket det nu gjort, skrattar han.
Mats Wikström som började som byråkrat på dåvarande landstingen i Norrbotten är utbildad konstnär på Sunderbyns konstlinje i slutet på 1980-talet.
– En mycket viktig person för mig är Roland Larsson som undervisade på Konstlinjen. Han är tyvärr död men har betytt mycket, inte minst delar jag hans konstsyn.
Och att hans konstnärskap nu finns representerad på Moderna Museet, menar han beror på många olika saker, inte minst den utveckling som skett på länets konstscen och som gett ekon i landet. Han lyfter Resurscentrum för konst, konstkonsulten, Galleri Syster, Konstmuseet i Norr samt samernas framfart på konstscenen.
– Katarina Pirak Sikku, Anders Sunna och Britta Marakatt Labba bor alla i Norrbotten. Inte minst Luleåbiennalen har betytt mycket. Det är Asrin Haidari, en av biennalens konstnärliga ledare, som tog kontakt med mig. Hon jobbar på Moderna Museet och känner till länets konstnärskap. Ovärderligt, säger Mats Wikström.