Nä, magmusklerna har knappt hunnit återhämta sig förrän det är dags igen. Alldeles nyss gästades Kulturens hus av Raw The super tour, i onsdags bjöd Al Pitcher på svensk fikahumor och imorgon kommer den australiska komikerduon The Umbilical brothers sätta upp sin Speedmouse – som sägs vara en blandning av dans, clowneri och dockteater.
Programmet för Kulturens hus i Luleå är numera fullmatat med olika humorföreställningar. Och även TV bidrar till våra klädsamma skrattrynkor. I kanal 5 har Mitt liv är ett skämt precis dragit igång, där ett antal kända svenskar ska lära sig ståuppkomik under coachning av Mårten Andersson och Kristoffer Appelquist. Och under nästa år kommer TV4:s nya satsning Allt faller.
En av manusförfattarna bakom den nya serien, tillsammans med Jonas Gardell, Henrik Schyffert och Johan Rheborg, är Luleåuppvuxna Ola Söderholm. Han har skrivit manus till massor av tv-komik och tagit emot humorpriser. Just nu jobbar han med Tankesmedjan i P3 och senare i höst kommer han köra enmansföreställningen Ola Söderholm sätter upp Samuel Beckett.
– Jag tycker man kan skämta om vad som helst. Men man kan också såklart väldigt lätt få publiken emot sig. Men det har inte att göra med vad man skämtar om, utan hur man skämtar om det. Det finns inget ämne som per definition är omöjligt att skämta om, säger Ola.
Enligt ny forskning, som publicerats i tidskriften Psychological science, är det viktigt att ha ett visst avstånd till det som det skämtas om. Det kan handla om avstånd i tid eller rum, eller en psykologisk distans. Forskarma menar dock att ett övertramp många gånger är nödvändigt och att var gränsen för detta går är lite svävande. Något som Ola anser att man kan lära sig.
– Men framför allt är det nog en talang som vissa bara har. Att känna hur hårt man kan spänna bågen utan att den brister.
Själv litar han helt enkelt på sin förmåga och kör de skämt som han själv tycker är roliga. Eller så bollar han med kollegor.
– Jag försöker undvika att anpassa mig efter publiken. Eftersom jag har bättre humor än dem är det bättre att de i så stor utsträckning som möjligt anpassar sig efter mig.
Har du själv gått för långt någon gång?
– Svårt att säga. Ett skämt som får skratt av en publik upplevs som stötande av en annan. Men ett exempel jag ångrar var när jag i radio drev ganska hårt med en man som hade varit med i ett mannen på gatan-segment i P1. Man bör vara försiktigare mot människor som inte sökt sig till att vara offentliga personer.
Hur tycker du nivån i humor-Sverige är idag?
– Peter Wahlbeck har sagt att det är lite knepigt med stand up i Sverige för att vi i själ och hjärta fortfarande är ett blygt bondefolk. Det tror jag att det ligger en del i. Det finns inte samma tradition av public speaking som i till exempel USA och Storbritannien. Svenskar blir nog mer skrämda av hela situationen att en främling står och håller låda. Men det där förändras nog. Yngre generationer är ju mer vana vid den här typen av underhållning.
Nu är det dags för skratt - eller ...
Humorshowerna bokstavligen sköljer över oss. På TV tränar kändisarna ståuppkomik, samtidigt som Kulturens hus serverar skrattfest på löpande band. Men vad är egentligen roligt? Och kan man skämta om vad som helst?
Foto:
Ola Söderholm
Ålder: 30 år.
Bor: I Malmö.
Uppvuxen: På Björkskatan i Luleå.
Gör: Pratar i radio och kör stand up.
Aktuell med: Tankesmedjan i P3. Kommer senare i höst köra enmansföreställningen Ola Söderholm sätter upp Samuel Beckett. Medverkar även som manusförfattare i kommande TV4-serien Allt faller.
Favoritkomiker: David Letterman. ”Hans show nattade mig genom hela tonåren.”
Mera komik
20 oktober: The Umbilical brothers, Speedmouse.
14 november: Johan Glans, World tour of Skandinavien.
29 november: Jonas Gardell, Stand up.
Tre skämt som gick för långt...
1. Özz Nujens 11 septemberskämt:
Özz skämt om att det var hans släkting som körde planet den 11 september gick inte hem i New York. Publiken reagerade med total tystnad.
2. Ricky Gervais handikappshån:
Den brittiske komikern har fått mycket kritik för sitt tv-program Derek, där han sägs driva för hårt med personer med mentala funktionshinder. Samma gäller hans serie Life’s too short, som handlar om en agentur för kortvuxna skådespelare.
3. Magnus Betnérs skottlossning:
I debattprogrammet Betnér direkt uppmanade Betnér Expressen att skjuta sin krönikör Ulf Nilson. Vilket möttes av arga chefredaktörer. Betnér bad om ursäkt med: ”Alltså jag trodde verkligen att Ulf Nilson var en påhittad figur.”
...och ett som faktiskt funkade:
Ibland funkar det där otänkbara. Se bara på John Cleese som skämtade om sin avlidne vän och Monty Python-kollega Graham Chapman, i ett tal på dennes begravning.