Redan när Umeå bestämde sig för att kandidera till kulturhuvudstadsåret bestämde sig de norrländska länsteatercheferna för att göra en gemensam teateruppsättning. Men de ekonomiska förutsättningarna var svåra och projektet lades på is.
Men när Västerbottensteaterns nyligen avgångna chef, Med Reventberg, fick klart för sig att kulturhuvudstadsåret skulle erbjuda massor av utländska och svenska teatergästspel, men ingen uppvisning av vad den nordliga landsändan har att bjuda på i genren, dammade hon av idén.
– Titeln Norrländsk passion hade vi redan så det var bara att sätta igång och arbeta, säger Med Reventberg, som visserligen slutade sin tjänst på Västerbottensteatern i somras, men som nu avslutar sin teaterchefskarriär med en teateruppsättning som samlar de fem nordligaste länsteaterinstitutionerna, Giron Sámi Teáther och Estrad Norr på en gemensam scen.
Nordlig teaterfest
I dagarna släpps biljetterna för det som beskrivs som en teaterfest, med premiär i Umeå i maj och sedan en turné som bland annat gör stopp i Kiruna och Luleå. Sammanlagt blir det 19 föreställningar i regi av Olle Törnqvist.
Norrländsk passion bygger på tre teaterföreställningar som under våren ges på Norrbottensteatern, Teater Västernorrland och Västerbottensteatern. Tre pjäser som specialbeställts av unga dramatiker och som i sina helheter kommer att ligga på de tre länsteatrarnas repertoar.
– Vi var noga med att vi ville ha en ung blick på Norrland med dramatik skriven av unga dramatiker som kommer härifrån, säger Med Reventberg.
Dramatiker från Ersnäs
På Norrbottensteatern är det dramatikern Camilla Blomqvist, barnfödd i Ersnäs, som skriver pjäsen Måste hem innan det blir mörkt, som tar sin utgångspunkt i händelserna kring Ekfors kraft.
Teater Västernorrland bidrar med Therese Söderbergs Rykten på bygden, som handlar om thailändska kvinnor och norrländska män, medan Västerbottensteatern bjuder på Vi besvarar ditt samtal så snart vi kan, om ett callcenter i Bastuträsk. Den sistnämnda är skriven av Gustav Tegby och har redan haft premiär.
– Olle Törnqvist gör ett urval ur pjäserna för Norrländsk passion och dessutom deltar Giron Sámi Teáther medan Estrad Norr i Östersund kommer med en dansföreställning skapad av Teater Barda, som består av skådespelare med olika funktionshinder. Dessutom ska vi samarbeta med lokala körer på varje spelort, så sammanlagt kommer det att vara omkring 40 personer på scenen, säger Med Reventberg.
Efterlängtat samarbete
Hennes största bekymmer just nu är ekonomin. Att turnera i stora Norrland kostar pengar och budgeten ligger på omkring 8 miljoner kronor. För närvarande försöker hon få näringslivet att gå in med medel till de som staten, Kulturhuvudstadsåret, de olika landstingen och kommunerna redan lovat skjuta till.
Sedan många år finns ett etablerat teatersamarbete i norr genom samarbetsorganet Norrscen.
– Det har betytt mycket för oss. Numer ringer ingen av oss ner till Stockholm för att låna grejer, vi ringer varandra. I många år har vi pratat om möjligheten att få göra en gemensam föreställning. Nu får vi det, det är faktiskt fantastiskt, säger Med Reventberg.