Norrbottensteatern storsatsar på musikal

Teater. Musikalen La Cage aux Folles är Norrbottensteaterns stora satsning i höst. Teaterns stora scen har blåst ut för att ge plats och skapa en nattklubbkänsla för publiken.

Show med drag. Norrbottensteatern storsatsar och bjuder på musikalen La Cage aux Folles under hösten och utlovar en show med drag på flera plan. På ses dansaren Per Sundberg i sin roll.

Show med drag. Norrbottensteatern storsatsar och bjuder på musikalen La Cage aux Folles under hösten och utlovar en show med drag på flera plan. På ses dansaren Per Sundberg i sin roll.

Foto: Per Lundström

Kultur och Nöje2014-08-27 15:30

- Uppsättningen är högst politisk och aktuell. Den handlar om rätten att tillåtas vara den man är, bryta normen om man så vill. Vi berättar om en regnbågsfamilj, säger Karin Enberg, teaterchef och musikalens regissör.

La Cage aux Folles är egentligen en ordlek på franska med betydelsen "Buren med det galna, dåraktiga kvinnfolket".

- Buren har många betydelser i föreställningens undertext. Pjäsen Min mamma herr Albin skrevs 1973, blev musikalen La Cage aux Folles 1984 när den sattes upp på Broadway, vilket innebär att det hänt en del. Dragqueens är exempelvis inte kontroversiellt längre, menar Karin Enberg.

Därför har hon med förlagets goda minne ändrat en del, bland annat jobbar även dragkings på klubben La Cage aux Folles i Norrbottensteaterns uppsättning. Ett sätt att även skapa roller åt ensemblens kvinnliga skådespelare, men också för att utforska den mindre prövade mansrollen men kanske framförallt queer.

- Där ligger den moderna diskussionen. De som faktiskt inte väljer någon könsidentitet och allt däremellan till det vi kallar manligt eller kvinnligt. Vem som nu har bestämt vad som är vad. Den frågan kan man också ställa.

- Jag upplever att vi på teatern är upplysta i dessa frågor men jag ser även arbetet med denna pjäs som kompetensutveckling för personalen. Att alla ges möjlighet att arbeta könsöverskridande och fundera över de normer som finns i vårt samhälle. Det ingår i vårt uppdrag att inte cementera könsroller och fördomar, även om huvudmålet är att skapa en bra konstnärlig föreställning, bjuda på god teater.

I korthet spinner handlingen runt dragshowartisten Albin - på scen divan Zaza (Mikael Odhag) - och hans make Georges (Roger Storm) som klubbens ägare. De har tillsammans uppfostrat Georges son (Filip Tallhamn) men familjebanden sätts på prov när han tar hem sin nya fästmö samt hennes sedesamma mor och ultrakonservativa politiker till far för att träffa hans minst sagt udda föräldrar.

- Det handlar lika mycket om arbetet, scenshowerna på nattklubben, som vardagslivet hemma för karaktärerna. Och det är i vardagen allvaret kommer in, säger Karin Enberg.

La Cage aux Folles har traditionellt ofta satts upp i storformat, ibland med en 50 mannaorkester och 70 dansare på scenen. Förlagan för Norrbottensteaterns uppsättning blev istället en föreställning som gjorts i London, med 14 skådespelare och tre musiker.

- Vi är 13 skådespelare, varav en dansare samt två musiker. Men tillsammans med bakgrundsmusiken har vi fått från Svenska teatern i Helsingfors tycker jag vi fått ihop det bra, säger Karin Enberg.

Koreografen Daniel Isaksson medverkade i Helsingfors uppsättning 2008. Han jobbar just nu som tf marknadschef på Norrbottensteatern och är utbildad musikalartist.

- Givetvis är det annorlunda eftersom ensemblen bara har en dansare. Det är en utmaning men samtidigt som jag får förkasta vissa visioner föds nya idéer. Överlag tycker jag att denna föreställning gör en fördjupad analys av problematik rörande könsidentitet än mer traditionella uppsättningar av denna musikal, säger han.

Och precis som Karin Enberg trycker han på föreställningens allvar liksom dess komik.

- Jag kallar föreställningen en musikalisk komedi. Den är rolig och underhållande men med en allvarsam och fin berättelse i botten. En historia om kärlek och vad som är en familj, säger Daniel Isaksson.

Teatern storsatsar just på denna föreställning som kommer att ges tisdag till lördag från premiär fram till Lucia i december.

Övriga föreställning på teaterns höstprogram är nypremiär av föreställningen Måste hem innan det blir mörkt som nu ska på turné i Norrbotten. En teaterföreställning som baseras på konflikten mellan en privat näringsidkare och Övertorneå kommun som ledde till att samhället var mörklagt under sex vintrar. Camilla Blomqvist har skrivit manus i regi av Anna Azcárate.

Och för den yngsta teaterpubliken ges den nyskrivna musikföreställningen Lappricka, pappricka, puddingpastej som bygger på Lennart Hellsings texter och sånger.

- Vi har frossat i Hellsings knäppa och underbara värld där vi hittat både nya och gamla favoriter, men att hitta en röd tråd i Hellsings värld är svårt. Därför bjuder vi på en liten resa till Indialand, ett sjörövarskepp och så åker vi en lila bil, säger skådespelaren Karin Paulin som tillsammans med Lotta Bergli och Linnea Burman har skapat föreställningen som ska turnera i länet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!