Norrbotten lockar med is och författare

LOCKAR MED ISBLOCK. Maria Öhman bakom det 1.300 kilo tunga isblock som hämtats ur Torneälven och transporterats ner till montern på Bokmässan i Göteborg.

LOCKAR MED ISBLOCK. Maria Öhman bakom det 1.300 kilo tunga isblock som hämtats ur Torneälven och transporterats ner till montern på Bokmässan i Göteborg.

Foto: Kjell Öberg

Kultur och Nöje2009-09-25 06:00
Första gången det begav sig var det i form av en liten branschmässa för bibliotekarier som lockade 5.000 besökare. När Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i går slog upp dörrarna räknar arrangörerna in 785 medverkande från 25 länder, 2.600 programpunkter och när en förhoppning om 100.000 besökare. I år bjuder man dessutom på tårtkalas för att fira sitt 25-årsjubileum. En av många som rest ner till Göteborg och bokmässan är Maria Öhman från Luleå, som tillsammans med Annette Kohkoinen från länsbiblioteket i Västerbotten arbetar med projektet Litterär turism i norr. För andra året i rad ansvarar de för den gemensamma monter som presenterar Norrbotten som "de många språkens län" och Västerbotten som "berättarnas län" på den stora mässan i Göteborg.En upplevelse
Projektet Litterär turism är finansierat av de två nordligaste länen, Umeå och Skellefteå kommuner och EU:s regionala utvecklingsfond för att med hjälp av sammanlagt 4,6 miljoner kronor under tre år sammanföra litteraturen med turistnäringen.- Tanken är att vi ska inspirera och stötta företagare och kommuner i arbetet med att lyfta fram litteraturen som en del i en upplevelse. Ett bra exempel är stadsvandringar i Boden i Eyvind Johnsons fotspår, säger Maria Öhman, som i montern bland annat presenterar en föreläsning om Nobelpristagaren av bibliotekarien Bert Linné.Nattfestivalen i Korpilombolo, Ann-Helén Laestadius om dubbla identiteter i de många språkens län, litterära resor i Sara Lidmanland och en presentation av lappmarksdoktorn Einar Wallquist är andra punkter på programmet, som också innehåller författarsamtal med flera av länens författare. Marknadsföra inte sälja
- Vi är här för att marknadsföra de nordliga länen utifrån litteraturen och författarna i första hand och inte för att bedriva kommers, säger Maria Öhman som svar på frågan varför arrangörerna valt att bara ta med sig några få exemplar av varje författares böcker - antalet varierar från ett till maximalt fem. - Tidigare fick ett av länens förlag sköta monterns försäljning. Ord och visor i Skellefteå tog på sig uppdraget och våra beställningar baserar sig på deras försäljningssiffror. Självklart skulle man kunna satsa mer, men då behöver man också en större monter. Förra året räknade man in sammanlagt 200 besökare i programdelen, som i år omfattar 33 punkter. - Det är omöjligt att hålla koll på det sammanlagda antalet besökare i montern, men vi hoppas naturligtvis på att några av alla dessa 100.000 människor ska upptäcka just oss, säger Maria Öhman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!