Svenskarna lägger mer pengar på inredning än invånarna i något annat land i världen. I föreställningen Ljust och fräscht, som spelats för fulla hus på Berns salonger i Stockholm, försöker Fredrik Lindström och Henrik Schyffert utröna varför vi är så ängsliga att vi måste byta kök vartannat år.
Snart ger sig duon ut på Sverigeturné och i februari spelas showen i Luleå. Kuriren ringde upp Fredrik Lindström för ett snack om inredningsnoja.
Varför en humorshow om inredning?
- Jag och Henrik hade samma typ av flyttproblem och drömmar om att vi skulle bli lyckligare. Det är något vi har stora erfarenheter av, och som vi märkte delades av många andra.
Har du det ljust och fräscht hemma?
- Nej, jag har ju inte det. Jag och Henrik har lite olika smak, jag är mer old school.
Jag har besökt många ljusa och fräscha hem i Stockholms innerstad. Inte lika många i Norrbottens inland. Är norrbottningen obrydd?
- Nej, det tror jag inte. Caffè latte kom till Stockholm 1989, till Västerås 1992 och till Fagersta 1994. Det tar några år, sedan kommer det. Jag vet att det är ljust och fräscht i Luleå. Förra veckan var jag i Överkalix, jag håller på med mitt dialektprogram för SVT, och där ligger de lite lågt med den saken.
Nu har vi Ikea i Haparanda. Effekten kanske blir ljusare och fräschare hem?
- Det blir en jäkla skillnad mot när hela Norrland åkte till Sundsvall och trängdes. Det är ljust och fräscht före sommaren. Eller nej, jag ger det två år.
Jag läste att din gräns går vid att sätta en toarulle i köket när hushållspappret är slut.
- Det är inte min gräns, men så ska man inte ha det när det riktiga livet börjar. Det är ingen skillnad på pappret, men vådbredden är olika.
Jag köper inte ens hushållspapper. Vill du slå mig?
- Verkligen inte, du är den underbara motpolen.
Vilken är din favorit bland inredningsdetaljer?
- Bronsskulpturen.
Har du många sådana i ditt hem?
- Jag har ingen men jag är ständigt på jakt.
Alla river ut köken nu för tiden. Varför har köket blivit en sådan statusmarkör?
- Köket håller på att bli det nya finrummet, en salong som man nästan aldrig använder. Vi lägger mer pengar på våra kök i takt med att vi lagar allt mindre mat. Köket är till för att tala om för andra att här skulle jag kunna laga mycket mat.
Är du bra på att laga mat?
- Inte bra, men lite över genomsnittet. Och då är alla inräknade i snittet, även barn.
Det är första gången du och Schyffert jobbar ihop på scenen. Hur går det?
- Bra, det är skönt att inte vara ensam. Vi har olika grejer som vi är bra på. Jag är mer en manus- och rödtrådmänniska som ser helheten.
Finns det något hos honom som retar gallfeber på dig?
- Jo, men det kan jag inte säga när han sitter två meter ifrån mig. Eller ja, han gick länge omkring i stora traktorstövlar. Gissningsvis hängde det samman med drömmen om att vara någon slags urban cowboy.
Får jag prata med Schyffert?
- Ja, här får du honom.
Hej Henrik, Fredrik retar sig på att du går runt i traktorstövlar.
- Det är för att Fredrik tycker att alla skor som är gjorda efter 1962 är konstiga, men det är också hans styrka.