Norén och humor - men barnteater saknas
Genom åren har förändringarna varit många på Riksteatern och nu när Lars Norén slutar sin anställning som konstnärlig ledare för avdelningen Riks Drama, är det alltså dags igen. I våras hölls kongress med ombud från hela landet och riktlinjerna för verksamheten fyra år framåt klubbades.
Enligt uttalanden efter kongressen är målsättningen för Riksteaterns förändrade arbetssätt bland annat att skapa stor scenkonst för små orter och att göra det möjligt att nå många olika människor.
40.000 medlemmar räknar man till, var och en tillhörande en av de 225 teaterföreningar som finns i landet. Till ny styrelseordförande valdes Christer Malm.
Könsmässigt reaktionär sektor
Birgitta Englin är VD för skutan, regissör och en tydlig röst i kulturdebatten. Hon är bland annat ordförande i Kommittén för jämställdhet inom scenkonstområdet och stod bakom den uppmärksammade rapporten Plats på scen, som i tydliga siffror visade på mansdominansen inom området. Rapporten beställdes av den förra regeringen, men tycks ha tagits väl omhand av den nuvarande. Efter att ha läst skrev kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth tillsammans med jämställdhetsministern Nyamko Sabuni en artikel på Dagens Nyheters debattsida där de konstaterade att kultursektorn är könsmässigt reaktionär där barnteater är en sak för kvinnor och chefspositioner en sak för män. Resultatet blev att sex miljoner kronor avsattes för enskilda jämställdhetsprojekt och dessutom gav regeringen Konstnärsnämnden, Jämo och Kulturrådet uppdraget att vart tredje år göra en fördjupad analys av jämställdheten inom scenkonstområdet.
Under hösten presenterar Riksteatern sammanlagt 19 föreställningar och dessutom några turnerande föreläsningar.
Till Norrbotten kommer bara sex. Särskilt tunt ser det ut på skolteatersidan - för Norrbottens del handlar det bara om en uppsättning: Lågstadiepjäsen Dubbelnelson av den argentinske dramatikern Ignacio Apolo. Föreställningen kommer och stannar för tre föreställningar i Kiruna i oktober.
Dramatiker från hela världen
Dubbelnelson är den första pjäsen i Riksteaterns satsning på världsdramatik, som innebär att man knutit till sig fyra dramatiker från hela världen som ett sätt att öppna för nya berättelser. En av skådespelarna är en gammal bekant från Norrbottensteatern - Hanna Schön gick Teaterhögskolan i Luleå och medverkade i några av teaterns uppsättningar.
Efter Fredrik av Mattias Brunn turnerade här under våren. Nu återstår en föreställning i Gällivare i början av oktober. Pjäsen handlar om den 22-årige Johan och hans upplevelser av svek och kärlek.
Till Kulturens hus i Luleå kommer spoken word-artisten Emil Jensen som sig själv, i en turné som startade redan under sommaren. Jensen, som har inte bara vunnit dubbelt svensk mästerskap i poetry slam utan också EM och dessutom en tredjeplats i VM, har släppt tre skivor och ljudboken Mellansnack. Nu tar han tåget på en miljövänlig Sverige-turné, med gitarren på ryggen och nyskrivet material i bagaget.
I våras hade Majgull Axelssons Helgonlegender urpremiär på Dramaten. En politisk pjäs, en slags sorgesång över folkhemmet och den gamla socialdemokratin, som utspelar sig i tiden från mordet på Olof Palme fram till våra dagar. I pjäsens centrum står tre generationer kvinnor ur arbetarklassen. För regin svarar Christian Tomner och ensemblen består bland annat av Lina Englund, Claes Ljungmark, Lars Amble och Anki Lidén. Helgonlegender spelas i Kiruna, Haparanda, Kalix och Piteå i oktober.
Obeskrivliga Klungan
Klungan, teatergruppen från Umeå, visade redan förra hösten upp sin senaste föreställning Jag är fågel nu i Piteå, strax efter premiären i hemstaden. Nu är det dags för turné för Riksteatern, den andra i ordningen.
Klungan hör till de fenomen som inte enkelt kan beskrivas i ord. Men den som lyssnat på radioprogrammet Mammas nya kille i P3 har förmodligen ett hum om vad det handlar om. Eller den som såg deras föreställning Stämning, som sändes i SVT kring jul förra året.
I programförklaringen talas det om nordsvensk humor och kanske ligger det något i det. Helt eget är det i allafall, uppfinningsrikt och mycket skruvat. Fem föreställningar ger Klungan i Norrbotten i november.
Under sommaren satte Lars Norén upp sin sista pjäs som konstnärlig ledare för Riksteatern, en nybearbetning av Hamlet i samarbete med Romateatern på Gotland.
Ensam i Överkalix
Nu kommer föreställningen till Piteå, Älvsbyn, Haparanda och Boden i slutet av november. Hamlet spelas av David Dencik, känd som Lasermannen i TV-serien. Övriga roller spelas av Scott Ackerman, Per Burell, Lo Kauppi, Iso Porovic, LillTerselius och Suzanna Dilber.
Överkalix får som enda ort besök av Peter Harryson med musiker i programmet Ensam, långt ute, signerat Olle Adolphson - en dokumentär berättelse om visdiktaren Evert Taube.
Två av Riksteaterns föreläsare reser också norrut: Ulrika Knutsson, som berättar om sin bok Kvinnor på gränsen till genombrott, och prästen och själavårdaren Lars Björklund, som talar om leken som rum för livet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!