Tanken om ett konstmuseum i Kiruna har funnits ända sedan 1902.
Hjalmar Lundbohm hade då planer på att låta arkitekten Gustaf Wickman, samme arkitekt som skapade Kiruna kyrka, rita ett konstmuseum. Nu har klubban fallit drygt 100 år senare och Konstmuseet i Norr är nu en realitet.
Idén om ett konstmuseum i Norrbotten har alltså levt länge och haft Kiruna som utgångspunkt. Det kom däremot att dröja fram till tidigt 1990-tal innan den lämnade idéstadiet och började ta mer fast form.
Första utredningen genomfördes av Majvor Östergren, då vid Norrbottens museum, 1993. Tre år senare var det dags igen då konstvetaren Kerstin Nelje gjorde en grundlig utredning av frågan på uppdrag av Norrbottens läns landsting, Norrbottens museum samt Kiruna kommun.
Föreningarna Norrbottens konstmuseivänner, Kiruna konsthall och Kiruna konstgille lade 2005 fram ett konkret förslag för hur verksamheten vid ett konstmuseum förlagt till Kiruna skulle se ut. Dessa föreningar hade då i mer än 10 års tid arbetat hårt för ett länskonstmuseum med bas i Kiruna.
Den senaste utredningen skedde 2007 av dåvarande länskonstkonsulenten Florian Kynman. Det kom däremot att dröja fram till 2009 innan några politiska beslut fattades utifrån alla dessa utredningar. Då beslutade Kiruna kommun och Norrbottens läns landsting att starta upp verksamheten utan att lokaler stod klara.
Sen gick allt i en för politiska sammanhang snabb takt. 2011 fastställde kommunförbundet och landstingsfullmäktige Norrbottens kulturplan som innehöll prioriteringen att ett länskonstmuseum skulle placeras i Kiruna. Två år senare beslutade Kirunas kommunpolitiker att avsätta utrymme i nya stadshuset för konstmuseet. Med detta beslut fick museet äntligen en hemvist med moderna utrymmen för utställning, konservering, verkstad och förråd.
För en knapp vecka sen kom så det sista beslutet när landstingsfullmäktige klubbade finansieringen till länskonstmuseet. Landstinget står för 60 procent och Kiruna kommun för 40 procent.
Det har varit en lång process med många inblandade, allt från kommun- och landstingspolitiker, enskilda konstnärer, kulturinstitutioner och föreningar. Alla envetna eldsjälar som bidragit till det beslut som nu är taget.
Det här är inte byapolitik som påståtts av bland annat NSD:s kulturredaktör. Det finns ingen oenighet om var länskonstmuseet ska lokaliseras, det ska ligga där initiativet och drivkraften finns och det har från första början funnits i Kiruna.
Kiruna har en lång konsttradition och har en av landets finaste konstsamlingar bestående av mer än 2 000 verk och omfattar många olika tekniker. Lokaliseringen till Kiruna är logisk och rationell, något som länets kommuner också uttalat sig positiva till.
Jag ser fram emot att besöka Konstmuseet i Norr, en ny kulturinstitution som liksom övriga institutioner ska verka i hela länet. Äntligen sätter vi punkt för en process som fortgått i mer än 20 år och sjösätter en idé med mer än 100 år på nacken!