Nedslag: Ikea+psykos=konst

Två av sommarens mest uppmärksammade utställningar har tagit sig in i konsthallarna på ovanliga vägar och skiljer sig diametralt från varandra.

l Anna Odells utställning kommer till Luleå. Foto: Scanpix

l Anna Odells utställning kommer till Luleå. Foto: Scanpix

Foto: JUREK HOLZER / SvD / SCANPIX

Kultur och Nöje2009-08-13 06:00
1. Ett stort företag sponsrar en positiv utställning om det egna företaget med tre miljoner kronor. Anrika Liljevalchs anlitar en reklambyrå i sammanhanget. Resultat: småtrevligt. 2. En liten människa, tidigare psykotisk, gör en utställning om sin egen utsatta situation. Hennes metod är snarare journalistisk med inslag av wallraffande. Resultat: i dubbel mening upprörande. Det är uppfriskande med överraskningar och provokationer som exempelvis den mycket omdebatterade Ecce Homo-utställningen för ett antal år sedan eller bara en tokigt parkerad polisbil vid Kulturens hus i sommar. Det handlar dock fortfarande om utställda föremål på konstnärers villkor. Men när Liljevalchs i Stockholm frågar Ikea om de vill sponsra en utställning om företagets produkthistoria, då sker något helt nytt. Det är positivt och publikvänligt, men knappast minnesvärt. I gästboken frågar sig besökare vilken skillnad det blivit om Ikea fått utforma utställningen helt på egen hand. Det är en bra fråga. Då föredrar jag en hyllning av företaget och dess ideologi i annan form: den intressanta boken av Bertil Torekull. Eller ett verkligt besök i Haparanda. En annan konsthändelse som uppmärksammats ännu mer är den numera
berömda konstfackseleven Anna Odells utställning om den fejkade psykosen.
Hennes Rekonstruktion har i sommar visats på Kalmar konstmuseum och kommer till Luleå i oktober. Det är en imponerande utställning som väcker starka känslor och skapar viktig debatt. När får samhället tillgripa våld mot sjuka människor? Vad som framgår ännu tydligare nu, än på hennes examensutställning på Konstfack i våras, är hur genomarbetat hennes projekt är. Vi får se hur noga hon diskuterar planerna på en simulerad psykos med jurister, psykologer och vårdare innan hon senare grips på Liljeholmsbron i Stockholm. Det förvånande är bara att Kalmars utställning är så tekniskt undermålig och publikovänlig. Trots att vi bara är ett dussin besökare måste vi köa till två par hörlurar i timmar. Man behöver ingen museal utbildning för att begripa att redan den femte besökaren måste vänta 1 tim 40 min om en av filmerna är hela 50 min lång. Och ljudet är svagare än ljuset inne i den mörka garderob som avdelats till årets mest debatterade konstutställning. De skrivna dokumenten går inte att läsa. Den 9-11 oktober kommer utställningen till Bok & Bild i Luleå. Det är bara att hoppas att bristerna har åtgärdats till dess. Då hålls också en debatt om varför samtidskonsten ofta upplevs så provocerande. Men dessförinnan har Anna Odell ställts inför Stockholms tingsrätt, åtalad för falskt larm, våldsamt motstånd och oredligt förfarande.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!