Nättidskrifter växer med kulturstöd

De traditionella kulturtidskrifterna får alltmer konkurrens från uppstickare på nätet. För första gången ger nu Statens kulturråd på försök stöd till nättidningar.– Främst är det ett erkännande, att de ser på oss som en del av den seriösa debatten, säger Leif Mattsson på Omkonst.com.

Kultur och Nöje2008-01-10 08:57
När Omkonst.com startade för fem år sedan fick Leif Mattsson och Susanna Slöör ibland skriva ut artiklar på papper och skicka till äldre läsare. Just därför använder de två redaktörerna en enkel layout för att läsarna inte ska behöva ha den senaste programvaran. I dag har de 20.000 träffar i månaden. Detta medan många traditionella kulturtidskrifter kan ha en upplaga på 1.000 exemplar per nummer. Leif Mattsson och Susanna Slöör är själva aktiva konstnärer, och när de började jobba med nättidningen var det som en reaktion på de stora dagstidningarnas konstkritik.
– För fem år sedan skrev inte Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter om måleri, det var de sista åren man höll på med postmodernistisk konstkritik. Vi kom in som en reaktion från konstnärernas sida. När vi fick frågor om hur vi skulle kunna skriva om våra kollegor hänvisade vi bara till alla författare som gör det, säger Leif Mattsson.
– Det går ju alldeles utmärkt att ha den blicken också. Vi ansåg att det var många av de konstvetenskapliga kritikerna som inte hade så bra koll på teknik och skapandeprocess. Vi kände inte igen oss på kultursidorna.
Konstnärligt innehåll
Omkonst.com låter inbjudna skribenter skriva om utställningar som bedöms intressanta, inte utifrån namn, museum eller gallerist, utan konstnärligt innehåll. Gärna konst som får föga uppmärksamhet i dagstidningarna. Nättidningen fick snabbt stort gensvar:
– Vi hade tänkt ha det här lite vid sidan om, men det blev ett sådant enormt genomslag hos gallerister och konstnärer, och det borde vi ha kunnat räkna ut. De fick reklam.
Enda nackdelen med att starta nättidning istället för papperstidning var just ekonomin, enligt Leif Mattsson. Annonsintäkterna har aldrig räckt till mer än nödtorft. Och stipendierna är engångssummor - inget att bygga en långsiktig ekonomi på.
– Bara man ger ut en kulturtidskrift i papper med fyra tidningar per år får man ett antal hundra tusen från Kulturrådet och kan hålla en person på kanske tre kvarts tjänst. Det har ju inte vi haft chans att göra någon gång.
En miljon på försök
Kulturrådet delar i år ut en miljon kronor på försök till nättidskrifter, att jämföra med 16 miljoner kronor i produktionsstöd till kulturtidskrifter i papper. Omkonst.com hade ansökt om 100.000 kronor, men fick 50.000.
Just ekonomin och möjligheten att få statligt stöd är också avgörande för om kulturtidskrifter på nätet ska gå från de ideella fantasternas forum, eller författares personligt hållna bloggar, till professionella och kritikerbaserade tidningar, framhåller Jan Arnald, redaktör för den mångåriga tidskriften Aiolos, om litteratur, teori och estetik.
Tidigare var han redaktör för Svenska Akademiens och Natur och Kulturs tidskrift Artes, som dock lades ner.
– En person som jag borde vara konservativ och tycka att det är bättre med de gamla tidskrifterna, men jag är inte alls säker på det. Men så länge nätet bara drivs av entusiaster som skriver för att de tycker det är roligt. kommer vi inte att få någon motsvarighet på nätet. Det måste bli mer professionellt.
Fakta / Några kulturtidningar på nätet
Omkonst.com. Ger konstnärerna själva utrymme att skriva om konst. Tanken är att skribenterna ska ha en djupare förståelse för konstens mål och medel. Genom stipendium från Bildkonstnärsfonden har redaktionen också tagit initiativ till en bok om tillståndet i samtidskonsten med skribenter som Lars Nittve och Ulf Linde.
Alba.nu. Göteborgsbaserad nättidning om kultur, vetenskap och samhälle. När lokalradion drog ner på sin bevakning av teaterlivet i Göteborg startade Alba kritikerakuten som recenserar allt.
Ettlysandenamn.se. Ett fanzin om och med poesi.
w Konsten.net. Nättidskrift om samtidskonst.
Beyan.net. Tidskrift som tar upp nyheter med fokus på Mellanöstern. Startade som en reaktion på svenska mediers rapportering om hederskultur.
Litlive.se. Skandinavisk nättidning med recensioner och litteraturkalendarium.
Nummer.se. Teatertidning med artiklar och recensioner som görs på uppdrag av Riksteatern.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!