Nätjunkie drog ur sladden

TRIVALITETER. "Vi outsourcar vårt minne, det är ett som är säkert. I teorin borde det tillåta oss att lyfta blicken mot de större frågorna, men i själva verket har vi, så här långt, sjunkit djupare ner i trivialiteterna", säger Susan Maushart.

TRIVALITETER. "Vi outsourcar vårt minne, det är ett som är säkert. I teorin borde det tillåta oss att lyfta blicken mot de större frågorna, men i själva verket har vi, så här långt, sjunkit djupare ner i trivialiteterna", säger Susan Maushart.

Foto: Claudio Bresciani/Scanpix

Kultur och Nöje2011-09-06 06:00

Vår genomdigitaliserade tillvaro möter skepsis. Nätbitna gör helt om samtidigt som internets inverkan på våra relationer rymmer dramatik nog för en kommande Hollywoodfilm.

Koppla ner, eller Disconnect heter filmen som Alexander Skarsgård och Mikael Nyqvist snart spelar in. I centrum står ett gäng människor som alla blivit påverkade - i vissa fall till och med förstörda - av internet, skriver Variety.

Nedkopplad är också titeln på den amerikanska journalisten Susen Mausharts bok som just kommit på svenska.

Kopplade av
Hennes nätdrama är av det vardagsnära slaget. Under ett halvår tvingade hon sig själv och sina tre tonårsbarn att vända ryggen åt all uppkoppling och alla tv-skärmar så länge de var hemma eller lediga. Deras "digitala avgiftning" som hon säger, var lika mycket ett experiment som ett försök till nytt familjeliv för fyra nätjunkies.

Ryggtavlan var allt hon såg av sin dataspelande son. Ena dottern gick till sängs med sin privatskole-laptop. Susan Maushart själv älskar sina skärmprylar så mycket att hon gett dem smeknamn.

- Jag är en dålig förälder, en klant som alla andra. Men om jag ska vara snällare mot mig själv tror jag att vi befinner oss i en tid som är väldigt förvirrande. Vi har inte riktigt fått perspektiv på saker och ting, vi uppfostrar våra barn under en tid då hela vår kultur kastar sig huvudstupa mot den här nya tekniken.

Fram med saxen
Hur gick det då? Det låter alldeles för bra för att vara sant, men sonen, den till en början så förbittrade spelmissbrukaren, grävde fram sin saxofon ur garderoben. Susen Maushart insåg att den flitiga digitala kommunikationen hon hade med sina amerikanska släktingar och vänner var otillräcklig, för att inte säga tom. Efter 20 år i Australien bestämde hon sig för att flytta hem till New York.

- Jag hade aldrig flyttat om jag inte hade kopplat ner. Information är mäktigt, men du kan inte skapa ditt eget samhälle.

Helt avgiftade blev de dock inte:

Vägrade Ipodstopp
- Det är genant att erkänna, men det tog väldigt lång tid att vänja sig vid att gå någonstans utomhus utan Ipod. Flickorna vägrade.

I USA och England har hennes experiment väckt stor uppmärksamhet, men inte i Australien, kanske för att australierna inte är lika uppkopplade, tror Maushart som under sitt Sverigebesök ger intervju efter intervju.

- Jag är bland folk som är som jag, överuppkopplade. Som är upprymda över möjligheterna, och vettskrämda inför följderna.

Naturlig nätmättnad
Kanske handlar den nya skepsisen ändå mer om en naturlig nätmättnad? Det menar Jonas Andersson, lektor i medievetenskap på Södertörns högskola som tillsammans med kulturjournalisten Erik Schüldt skrivit boken Framtiden. Ändå målar de upp en skräckinjagande dystopi där all mellanmänsklig kontakt reducerats till digital kommunikation. Naturen exploateras och förstörs för att utvinna den energi som krävs.

- Tänk om internet inte är den frälsning vi hoppats på, tänk om vi bygger en stor fälla? Boken är ett försök att utveckla den tanken och dra den till en slutpunkt, sade han till TT Spektra i somras.

Bristen på fysiska möten återkommer även i Alone together, den amerikanska MIT-psykologen Sherry Turkles bok. Kärlekspar är uppslukade av sina Iphones i stället för av varandra. Prylarna har blivit bärare av våra minnen och känslor, till och med av vår identitet.

- Vad gör Googles virrvarr med ditt huvud? Vi formar medierna men de formar också oss, säger Susan Maushart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!