Mycket svenskt i galet Venedig
Daniel Birnbaum satsar på det nya och experimentella på sommarens Venedigbiennal. När den svenske konstcuratorn leder världens största och äldsta konstutställning vill han göra den allt annat än museal.
SVENSK LEDER. Daniel Birnbaum är konstnärlig ledare för sommarens biennal i Venedig. Foto: Luigi Costantini/AP/Scanpix
Foto: LUIGI COSTANTINI
På besök i Stockholm och på Moderna museet har Daniel Birnbaum en liten presskonferens. Den första officiella hålls i Italien, naturligtvis. Det är också då han och hans medhjälpare, tyske Jochen Volz, presenterar listan över de 90 till 100 konstnärer som ställer ut på den internationella huvudutställningen i Arsenale och i den internationella paviljongen (som fram tills i år har kal- lats den italienska). Bland dem finns svenskarna Nathalie Djurberg, som gör ett nytt stort verk, samt Jan Håfström som gör en ny version av ett äldre. Likaså Aleksandra Mir, svensk konstnär bosatt i Italien. Fler länder än någonsin
Den nya konsten visas tillsammans med verk av en handfull 1900-talskonstnärer som har stor betydelse för den konst som görs nu, däribland svenske Öyvind Fahlström. Vid sidan av den internationella utställningen finns de nationella paviljongerna, som varje år samlar fler nationer, i år konstnärer från 90 länder. Eftersom det råder byggstopp i Venedig krävs uppfinningsrikedom för att hitta nya utställningslokaler. Daniel Birnbaum talar om sitt uppdrag som i grunden helt galet, åtminstone rent logistiskt. - Som ett dataspel designat för att man inte ska kunna ta sig ut. Men det fina är att ingen konstnär säger nej. Det som räddar det hela är att alla vill vara med. Det är grunden. Svenska konstnärer i den nordiska paviljongen blir Martin Jacobson och Klara Lindén.
Venedigbiennalen är världens äldsta och största konstutställning. Sommarens biennal blir den 53:e. Den pågår 7 juni till 22 november. Konstnärlig ledare är svenske Daniel Birnbaum, internationellt framgångsrik kurator, som valt det övergripande temat Fare mondi ("skapa världar"). Årets priser för konstnärlig livsgärning går till den amerikanske konceptkonstnären John Baldessari och till japanskamerikanska Yoko Ono. I den internationella utställningen visas en handfull 1900-talskonstnärer som är viktigta för en stor del av den konst som görs i dag. Bland verken finns Öyvind Fahlströms Dr Schweitzers Last Mission 1964 - 1966 som Moderna museet lånar ut.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!