Fler europeiska länder än någonsin medverkar under årets Jazzfestival under kulturhuvudstadsåret i Umeå.
– Det kommer musiker från bland annat Slovenien, Polen, Belgien, Frankrike, Österrike, Storbritannien, länder som inte förknippats med festivalen tidigare. Dessutom presenteras en rikare palett när det gäller lokala uttryck, säger Lennart Strömbäck konstnärlig ledare och tillägger:
– Vi fortsätter att laborera med våra kärnvärden tradition, kreativitet, nyfikenhet, konstnärlig skärpa och kreativitet för att skapa en konstnärligt utmanande mötesplats. För oss är det dessutom viktigt att den unga jazzscenen medvekar. Från Norrbotten kommer elever från jazzlinjen på Framnäs folkhögskola att delta.
På Västerbottens museum tisdag 21 oktober drar Jazzfestivalen igång med konstprojektet 356 grader signerat konstnären och jazzprofilen Bill Olson. Projektet innehåller interaktivt måleri, performance, dansande samtal och konserter.
Världsartisten och saxofonisten Mats Gustafsson intar Norrlandsoperan under torsdagskvällen med sin allra första symfoni. Ett ljudpoem baserat på samisk musik och jojk komponerat för saxofon, turntable och Norrlandsoperans Symfoniorkester.
Konsertens andra del, Arktisk Svit, är ett okänt verk av den bortgågne Berndt Egerbladh. Även här står norra Sverige i centrum i musiken som arrangerats av Jonas Forssell för Norrlandsoperans Symfoniorkester och gruppen Swedish Azz.
Glaskonstverket World of Glass framförs i Norrlandsoperan under fredagskvällen. Här framkallar slagverkaren Terje Isungset och trumpetaren Arve Heniksen ”känsligt samspel” via de ljudalstrande glaskonstverken/instrumenten.
Bland de tunga namnen på festivalen är Avishai Cohen, Israel, som står på Iduns scen på fredagskvällen med ny trio och ny musik, Grammy Award vinnaren 2012 Robert Glasper utforskar och mixar jazz, R&B, gospel och hip-hop på Iduns scen under lördagen där även mästaren på saxofoner Charles Lloyd med sin Quartet spelar samma kväll.
En ung bubblare är Hailey Tuck med rötter i Texas. Som 18-åring köpte hon en enkel biljett till Paris för att bli jazzsångerska. Med en röst som påminner om forna tiders jazzdrottningar som Edith Piaf och Billie Holiday tar hon publiken med på en resa tillbaka till 1920-40-talet.
Årets hedersgäst på festivalen är multiinstrumentalisten, arrangören och kompositören Mats Öberg från Umeå. Redan som tvååring började han spela piano och fyra år gammal vägrade han gå och lägga sig utan att ha lyssnat till familjens Miles Davis plattor. Under åren har han bland annat medverkat i Zappakonserter i Sverige och utomlands.
Trots att han är blind sedan födseln är han en efterfrågad musiker över hela världen. På festivalen släpper han sitt Caprice-album med musik av sin morbror Berndt Egerbladh, som är stor inspirationskälla.
– Sedan jag var liten har Umeå Jazzfestival betytt oerhört mycket. Jag var först här med mina föräldrar, som 13 åring spelade jag i Umeå Big Band och under åren har jag spelat här många gånger. För mig är det en årlig tradition att komma till festivalen, antingen för att lyssna och få nya intryck eller för att själv medverka.
Vad har du att säga till de som inte går på Jazzfestivalen eller är intresserad av musik?
– Ni har mycket att upptäcka!