Musiker med jämställdhet på agendan

Lina Nyberg upptäckte jazz när hon var 14 år.
- Det var ett sätt för mig och mina kompisar att sticka ut. Vi lyssnade på Glenn Miller och klädde oss i slips och dräktjackor.

RÄTTVIST. "Det är mitt rättvisepatos som fick mig att engagera mig för jämställdhet inom musiklivet", säger jazzmusikern Lina Nyberg.

RÄTTVIST. "Det är mitt rättvisepatos som fick mig att engagera mig för jämställdhet inom musiklivet", säger jazzmusikern Lina Nyberg.

Foto: Andreas Wälitalo

Kultur och Nöje2012-02-24 06:00

I dag är hon en av Sveriges mest hyllade jazzsångerskor. Nu på kort turné i länet med sitt band, Lina Nyberg Band, som förutom henne själv består av Cecilia Persson, piano, David Stackenäs, gitarr, Josef Kellerdahl, bas och Peter Danemo, trummor.

Det är en trött och lite splittrad Lina Nyberg som möter upp i foajén på Acusticum i Piteå. För förutom en spelning på onsdagskvällen i Piteå har hon denna torsdag börjat dagen med att spela barnföreställningen Den olydiga ballongen för förskolebarn, träffat några musikstudenter samt förberett för eftermiddagens paneldebatt Musikliv i balans. En samtalsserie om jämställdhet inom musiklivet som Lina Nyberg är projektledare för under en ettårsperiod. Hennes arbetsgivare är Statens musikverk som fått ett jämställdhetsuppdrag av regeringen, med särskilt fokus på de musikgenrer där behovet är störts. Och där återfinns bland annat jazz och improvisationsmusik där Lina Nyberg verkat hela sitt vuxna liv.

Nätverk
- För mig handlar det främst om en rättvisefråga. Underlaget är lika, jag menar, det föds pojkar och flickor som växer upp, intresserar sig för musik, går på kulturskolan, men till slut finns bara tolv procent unga kvinnor kvar i branschen. Vad hände på vägen? Är förutsättningarna för kvinnor sämre? Samtidigt har det omvända skett inom symfoniorkestrarna, där är det nu en kvinnlig dominans.

Men det var egentligen en längtan efter kvinnliga kollegor som fick henna att starta nätverket Impra år 2006 tillsammans med jazzsångerskan Gunilla Törnfeldt, ett nätverk hon idag lämnat, men som haft stor betydelse för jämställdhetsarbetet inom jazz och improvisationsmusik.

- Jag var lite trött på att alltid spela bara med män och trots att svaret alltid var att det inte finns kvinnor som är jazzmusiker, visste vi att de fanns.

Ganska snart var de en grupp på tio personer. Lina Nyberg menar att det fanns ett stort behov. I dag är nätverket rikstäckande och finns förutom i Stockholm, Göteborg och Malmö även i Piteå. Impra Nord har startats av studenten Louise Nordgren som studerar jazzsång på Framnäs folkhögskola i år.

- Vi blev ganska snart en musikpolitisk lobbygrupp, där vi kunde uttala oss utifrån en organisation. Och de har gjort skillnad, menar Lina Nyberg.

Nomineringar
Förutom att de lyft frågan om den icke jämställda könsfördelningen inom jazz och improvisationsmusik, var det bland annat deras uttalanden som ändrade nomineringsprocessen till Sveriges radios pris Jazzkatten. Det visade sig nämligen att det var många män, men bara en kvinna som stod för nomineringarna, vilket också återspeglades i vem som slutligen blev pristagare.

- Vi lyckades förändra systemet kring utnämningen av Jazzkatten, men jag brukar fundera över nomineringarna till Grammisgalan. Vem gör dem? Hur röstar de? Lyssnar de på alla skivor, all musik som kommit ut under året? Här tänker jag även på geografisk jämställdhet. Jag menar alla jazzgrammisar har delats ut till band från Stockholm, förutom ett år då bandet kom från Göteborg.

Lina Nyberg efterlyser en större transparens, bara då kan förändringar ske.

- Könshomogena arbetsplatser skapar speciella känslor. Könsblandade grupper jobbar ofta bäst kreativt, men för mig handlade det också om det sociala sammanhanget. Jag längtade efter kvinnliga kollegor.

Brasiliansk musik
I dag delar hon sin tid som jazzmusiker med jobbet på Statens musikverk. Förutom att hon tycker att frågan är viktig behövde hon pengarna. Sedan några år tillbaka är hon mamma och hon varken kan eller vill vara borta långa turnéperioder.

- Jazzmusiken är ganska liten, vilket kräver att du är på turné. Det går inte längre att leva på att spela in skivor. Dessutom har jag ett tioårigt konstnärsstipendium. Det betalar en del av min hyra varje år.

I kväll kommer Lina Nyberg Band att uppträda i Luleå, kanske mycket tack vare en körledare hon hade på högstadiet.

- Jag tror att alla haft en vuxen som påverkat dem i något skede i livet på ett avgörande sätt. Dessutom fick jag redan som 18-åring möjligheten att arbeta med etablerade jazzmusiker som Bernt Rosengren, Nisse Sandström och Fredrik Norén Band. Jag identifierade mig tidigt som jazzmusiker och var redan som ung mycket målinriktad. Jag ville skriva och arrangera musik.

Hur beskriver du din musik?

- Ganska spretig, fri improvisationsmusik. Jag har hämtat mycket inspiration från Brasilien. Jag känner mig hemma i den musikkulturen, säger Lina Nyberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!