Musikens må bra-möjlighet

Kultur och Nöje2006-07-07 06:00
Lite taktfast tramp, en liten sång som alla kan, några handklappningar och så ett rejält Bra! Vad mer behövs för att publiken ska tina upp och börja bjuda på sig själv. Dorota Lindström börjar dessutom med att sjunga en inte alltför enkel Ave Maria (egentligen en bön) av en polsk kompositör för att visa att man kan våga. Det här är ingen konsert eller föreläsning om musikforskning, det är ett litet Qi gongpass i hälsosång.
Dorota Lindström från Skellefteå och ursprungligen från Polen, doktorand i musik och hälsa vid Musikhögskolan i Piteå, använder alla knep för att få igång publiken under sin Hälsokick, ett av Festspelens mer udda inslag under veckan.
Platsen är dessutom en restaurang där man även kan få kulinariska kickar. Vaniljdoften från köket kittlar i näsan.
Här går det inte bara ut på att lyssna utan om att praktisera själv och känna på resultatet. Och det blir resultat, det märks på ljudnivån och människors leenden när de går ut på gatan igen efter föreläsningen, eller ska vi säga övningen.

Forskar i nytan med körsång
Hon forskar i musikens hälsobringande effekter och licensierar till hösten med sin uppsats Sjung, sjung för livet. Det handlar om vad körsången kan ge i form av välbefinnande, att musik kan hjälpa människor att gå igenom svåra saker.
Något som hon sett länge i sitt arbete med mentalsjuka och nu i sin egen kör Solglimtarna i Skellefteå. En kör för människor av olika slag med olika slags problem.
- Ni är den mest lättlärda publik jag haft, berömmer hon när vi både trampat takten, gjort rörelser och sjungit två olika sånger i stämmor samtidigt.
På frågan om vi sjunger i kör svarar de flesta, trots att publiken mest består av kvinnor, nekande.
Musiken har något speciellt i sig oavsett om man spelar eller sjunger själv eller bara lyssnar är hennes åsikt.
- Musiken öppnar portar och man kan helt plötsligt bjuda på sig själv. Man kan dessutom förstärka sitt bra humör eller tvärtom.
En stund senare är publiken både mer lössläppt, sjunger bättre och mer bekant med den okända grannen intill.

Låta känslor ta över
Det gäller helt enkelt att prova och låta känslorna ta över.
- Barn kan hitta på ramsor och melodier, men vad händer med deras spontanitet när vi säger åt dem att de inte kan sjunga? frågar Dorota Lindström.
- Jag vill att ni går härifrån med något för det här är ett mycket känsligt ämne. Det handlar om människans egen röst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!