"Musiken ska få flöda fritt"

Folkmusiken lever. Det hävdar Sven Keskitalo, Haparandas eldsjäl inom gebitet, bestämt.

DET SVÄNGER. Nioårige Herbert Happonen från Haparanda lyckas till och med få Blinka lilla stjärna att svänga tillsammans med läraren Sven Keskitalo.FOTO: GÖRAN LAHTI

DET SVÄNGER. Nioårige Herbert Happonen från Haparanda lyckas till och med få Blinka lilla stjärna att svänga tillsammans med läraren Sven Keskitalo.FOTO: GÖRAN LAHTI

Foto: Göran Lahti

Kultur och Nöje2010-01-16 06:00
Som styrelseledamot i Norrbottens spelmansförbund och lärare på kulturskolan i Haparanda kan han med trovärdighet påstå det. Han undervisar hela 22 fiolelever i åldrarna nio till femton och dessutom lockar de årliga folkmusikkurserna i gränsstaden fler deltagare för varje år. Men Keskitalo menar inte att dragspel, fiol och knätofs är finare och bättre än övrig musik. - Nej, nej, all musik ska få flöda fritt. Jag spelar själv i ett bluesband och har inget emot andra musikstilar. Det råkar bara vara så att jag brinner för folkmusiken och det känns viktigt att bibehålla en tradition som vuxit fram under hundratals år, förklarar han. Kuriren hälsar på när nioårige Herbert Happonen tränar fiol med Sven Keskitalo. När fingersättningen justerats ljuder snart ljuv musik i rummet. - Jag har spelat i ett år ungefär. Jag började spela för att jag tycker fiolen låter så vackert. Och så gillar jag Alexander Rybak, säger Herbert. Sven Keskitalo berättar att det är många fler som inspirerats av den flinke gutten som vann Eurovision Song Contest till Norge. - De vill lära sig spela vinnarlåten och jag brukar säga att vi först bara ska lära oss lite noter så kan vi prova sedan. Det blir en bra morot för dem, säger han. "Djävulens lungor"
Under helgen 5-7 mars sker årets träff Gränslöst spelande i Haparanda för intresserade av folkmusik och folkdans. Det svenskfinska samarbetet har fört med sig att den finska traditionen "Pirunkeuhkopäivät", översatt till "Hinslungsdagar" ansluter. - Gammalt tillbaka kallades de en- och tvåradiga durspelen för "djävulens lungor" och i början på 1980-talet startades en festival som lite skämtsamt döptes efter tillmälet, berättar Sven Keskitalo. "För alla åldrar"
Nytt för i år är också att arrangörerna inbjuder deltagare i alla åldrar att spela och dansa. Tidigare var kurserna mest inriktade på ungdomar. - Folkmusik är en perfekt musikstil att spela tillsammans, gammal som ung, säger Sven Keskitalo. Det är inte bara musik- och danskurser som erbjuds utan även konserter med gammeldans. Band andra uppträder JP Nyströms och de finska storheterna Tallari. Dessutom kommer kursdeltagarna uppträda i musikhuset i Torneå. - Vi kommer också att spela ute på stan, i Torneås köpcenter På gränsen, bland annat, berättar Keskitalo.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!