Musiken är hans liv

Han är förlagan till romanfiguren Greger i Mikael Niemis roman Populärmusik från Vittula.
Men kanske främst hyllad som mannen som byggde upp musikskolan i Pajala.

SPELAR DAGLIGEN. Bengt Granberg har hunnit fylla 75 år, men han spelar fortfarande varje dag.                                 "Ett liv utan musik är mycket svårt att föreställa sig", säger han.

SPELAR DAGLIGEN. Bengt Granberg har hunnit fylla 75 år, men han spelar fortfarande varje dag. "Ett liv utan musik är mycket svårt att föreställa sig", säger han.

Foto: Eija Dunder

Kultur och Nöje2012-06-05 06:00

- Jag kämpade för att alla som kunde skulle vara med och spela. Det handlade aldrig bara om de bästa, säger Bengt Granberg.

Det är på förekommen anledning Kuriren besöker Bengt Granberg och hans fru Rita i deras hem i Harads. Det är före detta eleven Anders Drugge, numera musiklärare i Pajala som hört av sig och önskat att Bengt Granberg skulle uppmärksammas. Han kan inte nog betona Bengt Granbergs betydelse för Pajalas musikliv. Anders Drugge tillsammans med andra musikelever höll också en hyllningskonsert till sin gamla musiklärares ära under denna vårvinter i Harads. För även om det inte var helt självklart med musik i en bygd där lestadianismen hade starkt fäste byggde Bengt Granberg upp musikskolan i Pajala, med elever som i dag är verksamma musiker. Medlemmarna i Raj Raj band består exempelvis av hans före detta elever.

Alla kan
Den vägvinnande filosofi Bengt Granberg hade med sig från åren som musiklärare i Örebro, när han kom till Pajala 1970, var att alla kan och alla som kan och vill ska både uppträda och spela.

- Nja, instrumenten var inte de bästa, men det som var min belöning var att se hur roligt ungdomarna hade. Hur mycket glädje musik kan ge.

Han skulle egentligen bara stanna en termin i Pajala. Han blev kvar till pensioneringen. Kanske var det ödet. Han träffade sin fru Rita första dagen på jobbet i Pajalas skola, men han beskriver också den kärlek för samhället, tornedalen och människorna som växte fram.

- Vi lärde oss aldrig finska, men det är en mycket speciell känsla i Pajala. Vi trivdes mycket bra. Vi saknade ingenting, menar Bengt och Rita Granberg.

De bjuder på kaffe och flera sorters hembakta kakor i huset på kullen i Harads. Hit flyttade de för drygt två år sedan när Ritas föräldrahem blev tomt och lämnade därmed Pajala. Inte helt enkelt enligt paret, men de hälsar på sina vänner i Pajala med jämna mellanrum. Rita är med som stöd eftersom Bengts minne inte är det bästa efter en stroke. Han har hunnit fylla 75 år, men spelar fortfarande musik varje dag, året runt, främst gitarr men även trumpet.

- Gitarr är mitt instrument, kanske för att jag spelat det längst.

Turné med musikelever
För livet som musiker började tidigt för Bengt Granberg, redan som tonåring i Älvsbyn åkte han på turné runt om i Sverige.

- Vilket litet samhälle vi än besöker har Bengt spelat vid dess Folkets hus, kommenterar Rita.

Lite äldre tillbringade han ett år i Tyskland innan han återvände till Sverige och sedemera utbildade sig till musiklärare i Örebro. Något annat yrke än musiker eller musiklärare har han aldrig haft.

Och kärleken till musiken kan lätt förstås när man inser att Bengt Granberg höll lektioner dagtid på vardagar för musikskolan, inte bara i Pajala utan även i Tärendö och Korpilombolo. På kvällarna undervisade han de elever som var extra intresserade och på helgerna fyllde han familjens ombyggda buss för att åka på turné på Nordkalotten med musikskolans elever.

- Jag satte ihop lite olika konstellationer av musikelever. Så här i efterhand funderar jag över föräldrarnas tilltro. Men det var naturligt att ungdomarna var ute på turné med mig. De skötte sig och gick och la sig på kvällarna. Nyckeln var nog att alla fick spela och vara med på turnéerna. Det värsta som hände var nog att de fick provröka min pipa. Det sa de i alla fall vid hyllningskonserten, skrattar han.

Musikstudio
Förutom konserterna, undervisningen och turnéerna byggde Bengt Granberg upp en musikstudio på skolan i Pajala i mitten på 1980-talet. Det blev en uppskattad samlingsplats, inte bara för skolans elever utan främst för artister. Studion finansierade han privat och den flyttades sedan till Bengt Granbergs eget hem. När han sedan drygt 50 år gammal, först drabbades av en hjärtinfarkt och sedan en stroke, var han livrädd för att det musikaliska minnet skulle ha påverkats. Nu besparades han värsta scenariot. Det är namn Bengt Granberg har svårt att minnas, inte musiken. Men han minns skräcken första gången han satte sig vid mixerbordet efter tillfrisknandet.

- Det är så många knappar och funktioner på ett mixerbord att hålla ordning på. Tack och lov fanns all information kvar.

Vad hade hänt om du glömt musiken?

Då blir Bengt Granberg alldeles stilla och tyst en stund innan han svarar.

- Ett liv utan musik? Nej, det kan jag inte ens föreställa mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!