- Vi vet inte riktigt vad som är orsaken till att de som spelar musik kan överföra de kunskaperna även till språk, matematik och utveckling av IQ, säger Fredrik Ullén, professor vid Karolinska Institutet och internationell konsertpianist.
Hans forskning fokuserar på bland annat träningseffekter på hjärnan, inlärning av färdigheter samt hjärnans hantering av rytm, timing och kreativitet. I föreläsningen Den musicerande hjärnan som han höll under konferensen om musikers hälsa visade han forskningsresultat som visar att musiker har en annan hjärnanatomi än de som inte spelar eller sjunger. Dessutom påverkas hjärnans anatomi av vilket instrument du spelar, hur mycket du tränar och troligen också hur tidigt du började musicera.
Bland annat påverkas hjärnbalken, corpus callosum, som förbinder huvuddelen av de båda hjärnhalvornas barkområden med varandra. Hjärnbalken består av 200 - 800 miljoner nervtrådar som samordnar aktiviteterna i hjärnans båda hemisfärer och är helt enkelt större och mer välorganiserad hos musiker än icke-musiker.
- Vår forskning visar att musikalisk träning utvecklar hjärnbarken. Den blir större och mer välorganiserad än hos de som inte musicerar. Och de som tränar mycket och är professionella musiker har den största utvecklingen av hjärnbalken, säger han.
Hur mycket som påverkas av medfödd talang, musiköra eller vilken musikalisk uppväxt man haft tar just dessa studier inte hänsyn till. De har helt enkelt scannat av hjärnorna hos musiker, amatörer och icke-musiker. Däremot har de inlett en tvillingstudie, där man än så länge forskat på fyra tvillingpar i Sverige, varav ett forskningsresultat är klart.
- Tvillingar har exakt samma genetiska uppsättning och därför är det intressant att se hur musikalisk träning påverkar hjärnan. Det par vi undersökt visar att den tvilling som fortsatte att spela professionellt har en annan hjärnanatomi än den som slutade, men som sagt det är för tidigt att dra slutsatser.
I sin forskning har han också intresserat sig för om det finns någon ålder då hjärnan är mest sensitiv för att lära sig spela musik.
- Det vi kan verifiera är att barn som musicerar utvecklar sin IQ mer än de som inte spelar och att det finns samband mellan musik och förmåga att utveckla andra färdigheter, exempelvis inom språk och matematik. Däremot kan vi inte säga om hjärnan är speciellt sensitiv i någon ålder. Till det krävs mycket mer omfattande studier av barn i olika åldrar, säger Fredrik Ullén.