Musikalisk kamp mot Putin

Mot Rättegångssalen. Jekaterina Samutsevitj, Maria Alechina och Nadezjda Tolokonnikova leds till rättegångssalen. Nadezhda Tolokonnikova håller boken Women´s Liberation Movement in Russia. Feminism, Nihilism and Bolshevism i handen.

Mot Rättegångssalen. Jekaterina Samutsevitj, Maria Alechina och Nadezjda Tolokonnikova leds till rättegångssalen. Nadezhda Tolokonnikova håller boken Women´s Liberation Movement in Russia. Feminism, Nihilism and Bolshevism i handen.

Foto: Alexander Zemlianichenko

Kultur och Nöje2012-07-31 06:00

Under måndagen började rättegången för de tre häktade medlemmarna i punkbandet Pussy Riot, som suttit häktade sedan februari efter en aktion i Moskvas största kyrka. Med distade gitarrer och spontankonserter kämpar de för yttrandefrihet och jämlikhet.

Den 21 februari i år rusar ett tiotal maskerade kvinnor in i Frälsarkatedralen i Moskva. De har på sig färgade balaklavas över huvudet, och trots att det är minusgrader ute har de bara små, färgglada klänningar på sig. Samtidigt som några filmar springer fem av kvinnorna fram till podiet och spelar luftgitarr.

"Jungfru Maria, jaga bort Putin / Jungfru Maria, bli feminist" skriker de ut över distade gitarrer.

Putinkritik
Det är en i raden av Pussy Riots improviserade spelningar. Bandet, som gärna kallar sig för konstnärskollektiv, har gjort den här typen av spontankonserter sedan i oktober förra året. Genom aktionerna och sin punkmusik har de försökt belysa frågor om yttrandefrihet och jämlikhet mellan könen, ofta med en tydlig kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.

Den spontana spelningen i Frälsarkatedralen var enligt bandet själva ett försök att visa på kopplingen mellan Putin och ledarna i den rysk-ortodoxa kyrkan. Vanligtvis brukar de klara sig undan polisen, men några veckor efter att en videofilm av aktionen laddats upp på Youtube häktades Pussy Riot-medlemmarna Maria Alechina, Nadezjda Tolokonnikova och Jekaterina Samutsevitj, anklagade för huliganism. Något som kan ge upp till sju års fängelse.

Ola Wallin är förläggare på Ersatz som gett ut rysk litteratur i Sverige, och är även internationell sekreterare på svenska Pen. För honom är det tydligt att rättegången egentligen handlar om att tysta ett kulturellt uttryck som är hotfullt för "Rysslands moraliska ryggrad".

- De behandlas som om de vore terrorister, men det enda de har gjort är att sjunga "Gud bevara oss från Putin" i en kyrka. En rättsstat behandlar inte sina medborgare på det sättet.

Han ser även på Pussy Riots rättegång som ett nytt fenomen i Ryssland.

- Tidigare så är det framför allt prat om korruption man slagit ner mot, för att de är rädda för att bli avslöjade för de brottslingar som de är. Men det här är något nytt.

200 kulturpersonligheter i Ryssland har gemensamt vädjat om deras frisläppande. Utländska band som Red Hot Chili Peppers och Franz Ferdinand har under konserter i Moskva gått ut med sitt stöd för Pussy Riot. Men enligt Ola Wallin är effekten av kulturens stöd för de fängslade medlemmarna marginell.

- Vanliga ryssar uppfattar egentligen inte att det här händer. Det här är mest en fråga för den oppositionella eliten i St Petersburg och Moskva, och framför allt för unga människor på till exempel Facebook.

Ett prejudikat
Men effekten av rättegången kan få tydliga konsekvenser.

- Det blir ett prejudikat i såna fall. Om de döms till långa fängelsestraff är det klart att man blir rädd för att uttrycka sin mening i framtiden.

Pussy Riot själva är i en intervju med The Guardian mer optimistiska. Rättegången är ett bevis på att de på ett sätt lyckats.

- Den viktigaste diktatorn, Putin, är väldigt rädd för människor. Mer specifikt, han är rädd för Pussy Riot. Rädd för en bunt unga, positiva, optimistiska kvinnor som är orädda för att säga det de tycker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!