Musik
- De spelade helt fritt, utan att vara styrd av harmonier. Jag var helt knockad eftersom jag aldrig hört något liknande tidigare, säger H erman Müntzing , som just nu befinner sig i länet, inbjuden av föreningen Kluster, för att hålla ett antal workshops som avslutas med två konserter i Luleå på lördag.
Han är musiker, men även sin egen yrkestitel ifrågasätter han ibland. För vad är musik? Vad är ljud? Och vad innebär det att vara musiker? H erman Müntzing har egentligen inga svar. Hans förhållningssätt till musiken är fullständigt fri.
- Det finns med andra ord inga rätt eller fel, menar han.
Utgångspunkten är dock att skapa musik eller ljudkonst utifrån de specifika förutsättningar som existerar rumsligt, i nutid, här och nu. En musikalisk resa han sysslat med i 25 års tid.
- Jag ville bort från reproduktionen av musik, andras musik som verkar i en tradition som förvisso också har sitt värde. Även om jag föredrar att utmana den musikaliska normen. Vem får skapa musik? Vem äger agendan för hur man gör musik, frågar H erman Müntzing.
Han menar att det finns en politisk dimension, där den ljudkonst han sympatiserar med är ett alternativ till den likriktning han menar är förhärs k ande i den musikaliska sfären. Men för att kunna skapa fritt krävdes inte bara ett nytt tankesätt utan också ett nytt instrument.
Därför lät han sin svåger Martin Kuhn, som är gitarrbyggare, bygga hans första flexichord. Allt för att närma sig ljud och klanger på ett helt nytt sätt.
- Jag ville ha ett stränginstrument, men ville bort från band och tangenter som jag upplever är begränsande. Och så ville jag ha två mikrofoner för att kunna jobba med övertoner.
Flexichorden var född, även om den första blev stulen vid ett lägenhetsinbrott tillsammans med hans elbas.
- Det såg jag som ett tecken på att jag skulle sluta spela bas, säger han.
Själva instrumentet är en sak. Sedan tillkommer eltandborstar, pärlhalsband, skålar, sågar och andra saker han köpt på loppisrundor, som han använder i sitt skapande. För när andra använder stråkar, spelar han med såg.
- Visst, jag möter ibland rädslor för att detta förhållningssätt banaliserar musiken, när det i praktiken handlar om ett lekfullt allvar. Däremot är det inte ovanligt att skolade musiker blir helt förvirrade när de tillåts skapa fritt vid mina workshops eller för den delen musiker som plötsligt fått hela sin musikaliska utbildning ställt på ända. I grunden är svårigheten att balansera mellan seriositeten och att släppa alla begränsningar för att bejaka musikaliska impulser. För det handlar inte om någon sorts klapp och klang musik, säger han.