- Musik är ett vapen för fred. Musiker kan mobilisera människor, få dem att skänka pengar och sätta fokus på orättvisor i världen. Det upptäckte jag vid konserten för Nelson Mandela, säger sångerskan och låtskrivaren Angélique Kidjo.
Nu möter denna världsartist Norrbotten Big Band, NBB i ett arrangemang av Joakim Milder.
- Jag har alltid drömt om att få arbeta med ett storband. Nu slår den drömmen in, säger hon
Nya utmaningar
Det är alltså första gången Angélique Kidjo arbetar med ett storband. Utsedd till "Africa’s premier diva" av Time Magazine och med en repertoar som inkluderar samarbeten med artister som Carlos Santana, Peter Gabriel, Alica Keys, Josh Groban, Branford Marsalis, Joss Stone och många fler ställer hon sig nu inför en ny utmaning.
För det är precis så hon ser samarbete med storbandet.
- Livet är för kort för att inte göra det oväntade. Man måste utmana sig själv. Öppna musiken för något nytt och ställa sin service till förfogande för sångerna, menar hon.
Gammal dröm
Drömmen om att spela med ett storband har hon burit på länge. Född i Benin och uppvuxen i en syskonskara på tio barn fostrades hon i mammans teatergrupp.
- Det är tradition i norra Benin att man spelar en ganska komplex musik med mycket trummor och horn vid bröllop, barns födelse eller när någon familjemedlem ska hyllas. Senare i livet kom jag i kontakt med jazzens mysterier och har alltid fascinerats av att alla i ett storband kan mobilisera och spela tajt musik tillsammans. Jag gillar det mycket, säger hon.
Hon är förvisso van att jobba med stora ensembler och som låtskrivare anstränger hon sig för att sångerna ska kunna sjungas a cappella, likväl som att de ska fungera tillsammans med gitarr, trummor, ja ett helt band. Men som sagt, hon har aldrig testat dem med ett storband.
- Det känns som om sångerna får olika liv. Jag bär dem med mig, har fött dem, men precis som med ett litet barn vet man inte riktigt hur det ska gå, var de ska ta vägen, säger hon.
Musik förenar människor
Passionen för musiken och dess kraft har fått henne att utnämnas till en av världens 100 mest inspirerande kvinnor enligt The Guardian och de 40 mäktigaste i Afrika enligt Forbes Magazine. Och med tanke på att hon vid en konsert i Zimbabwe 2006 häcklade Robert Mugabe live från scenen visar kanske med tydlighet att hon har ett ärende med sin musik.
- Alla, så många olika människor, lyssnar och har glädje av samma sorts musik. Därför kan musiken påminna oss om att det är mer som förenar oss än skiljer oss åt, säger hon.
Denna vilja att förändra, men också bidra, speglas också i hennes engagemang i Unicef, där hon särskilt arbetar för afrikanska flickors möjlighet till utbildning.
- Jag växte upp i en familj där min mamma saknade utbildning. Det var pappa som var familjeförsörjare för alla oss tio barn. Det ställde stora krav på mamma som trots att hon saknade utbildning lärde oss vikten av hygien men också näringslära. Det är svårt att klara av att föda en så stor familj på en lön. Det var Unicef som stod för det vaccinationsprogram mamma lät mig och mina syskon genomgå, trots att vi blev retade för det av grannar. Jag vill gärna bidra, betala tillbaka till Unicef, säger hon.
Finland är speciellt
Turnén med Norrbotten Big Band inleddes igår i Jakobstad i Finland och fortsätter till Uleåborg innan de når Luleå på söndag. Och att de startar i Finland glädjer henne.
Det är nämligen ett land som hon har ett mycket speciellt förhållande till.
- Jag hade en spelning i Helsingfors 2008 när min pappa plötsligt dog. Och när jag stod på scenen brast det plötsligt. Jag kunde inte sjunga mer. När jag berättade det för publiken kom de fram och kramade mig, höll om mig, fanns där för mig i min sorg. Det glömmer jag aldrig, säger Angélique Kidjo.