Museet för hela länet

Kultur och Nöje2006-09-13 06:00
Verksamheten på Norrbottens museum spänner över många områden. Förutom de klassiska utställningarna av konst eller föremål pågår flera dokumentationsprojekt, produktion av museilådor för skolan att låna, museidagar eller museiår i kommunerna - och inte minst en pedagogisk verksamhet. Som en av få kulturinstitutioner har museet nyanställt och då blev det just en museipedagog. Sedan 2004 har Statens kulturråd som svarar för statens finansiering av de regionala museerna stött den utvecklingen även ekonomiskt.
- I museets mål står att 50 procent av utbudet ska vara riktat till barn och ungdom. Det är jättebra att vi nu kan vara två pedagoger, säger den nyanstälIda Ida Wikström, som därmed kliver av sitt vikariat för Annika Josbrant och i stället blir hennes kollega.

Efter tsunamin
Arbetet handlar förstås mycket om visningar, vidareutbildningar för lärare och skolprogrammet Myteriet på museet, men en av de nationella vandringsutställningar som i höst når Luleå är dessutom riktad till unga mellan 9 och 18 år. Efter Tsunamin, som öppnar fjärde november, handlar om framtiden bortom den händelse som drabbade Sydostasien 2001. Den är också en del av det program som sorterats in under temat Mångkulturåret.
- Efter tsunamin kommer att stå här vid tvåårsdagen av katastrofen, berättar Börje Ekström, ansvarig för konst, utställningar och program.
Men han påtalar också det problem som finns på museet i Luleå. Lokalerna är ofta för små för att ta emot de stora utställningarna från Riksutställningar och Arbetets museum. Efter tsunamin delar man därför upp i flera rum. Av samma rumsliga skäl innehåller därför också utställningen Navigation av dansaren Åsa Unander-Scharin bara fyra av de sju ursprungliga delarna. Den är del i ett konstnärligt forskningsprojekt vid Musikhögskolan i Piteå och är en interaktiv utställning. Besökaren kliver in i olika stationer och kan där samspela med virtuella kroppar, rörelse och musik. Navigation, som hade vernissage på Dansmuseet i Stockholm i maj 2005, öppnar den 30 september i Luleå.

Väckelsebyggnader
Inför den utställningen har Norrbottens museum samarbetat med Dans i Nord och just en samverkan med andra aktörer blir allt vanligare för institutionen. I ett av de många dokumentationsprojekten, Väckelsens byggnader, deltar både frikyrkor, Luleå stift och de flesta av länets kommuner.
Men projekten handlar nu inte bara om att samla in material.
- Målet är att göra vandringsutställningar, säger Henrik Ygge, ansvarig för den publika verksamheten.
För närvarande turnerar de egenproducerade utställningarna Renskötarens snö och barnutställningen Snö. Och i Kiruna folkets hus öppnar 25 september museifotografen Daryoush Tahmasebis utställning om krematoriet i Kiruna, Är resan slut?
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!