- Denna sjukdom har haft stor betydelse för familjer i Norrbotten och präglat generationer. Familjen Bloms historia är bara en av många, menar Katali Jarefjäll, intendent på Norrbottensmuseum och ansvarig för utställningen Hosta - en sjuk historia som har vernissage på museet på lördag.
Ja, det är ingen lättsam utställning som öppnar portarna till helgen. Snarare tvärtom. Tuberkulos är världens mest spridda infektionssjukdom. 3.600 människor dör dagligen i sjukdomen i världen och när Norrbottensmuseum lyfter fram dess historia i Norrbotten finns också kopplingar till samtiden.
- Vi tar avstamp i tuberkulosens verkningar här i länet från 1900-talets början, men de frågeställningar utställningen väcker har aktualiserats idag med epidemier som ebola, menar Jan-Erik Lundström, tillförordnad länsmuseichef.
Det var en av museets arkivaftnar i våras som just handlade om sanatoriet Sandträsk som fick museets anställda att förstå vilket intresse det fanns för specifikt denna sjukdom.
- Rädslan att drabbas var stor, många dog, vilket givetvis format livet för många familjer. Mycket sorg och lidande har följt i tuberkulosens spår genom länets historia, menar Katali Jarefjäll.
Befolkningen i Norrbotten var nämligen värst drabbad i förhållande till folkmängd i början på 1900-talet. Fattigdom, trångboddhet och undernäring var då, liksom idag, grogrund för sjukdomens spridning. Och det är också i smitthärden besökaren hamnar först när de kliver in i utställningen.
- Skåpsängarna där många låg tillsammans för att hålla värmen på nätterna var verkligen inte bra, liksom dagens fängelser i Ukraina där man dessutom brottas med multiresistenta bakterier, menar Katali Jarefjäll.
Besökaren kommer därefter att lotsas vidare i sjukdomens spår till sanatorier som Sandträsk, även om sanatoriet Hälsan i Antnäs öppnades först, redan 1906. Här visas dåtidens behandlingemetoder som främst handlade om självläkning, men också smärtsamma metoder som praktiserandet av lungkollaps. Man får stifta bekantskap med läkaren Gustav Nyander som utvecklade en organis a tion för att förebygga sjukdomen i länet följt av de internationella forskare som upptäckte att tuberkulos orsakas av en bakterie och upptäckten av vilka antibiotika som biter på infektionen. Dessa fakta blandas med fler livsberättelser, sex filmer med olika perspektiv på sjukdomen, de organisationer som skapades för att hjälpa familjer som drabbats samt hur läget ser ut i världen i dag.
- Tuberkulos är fortfarande en mycket skamfylld sjukdom eftersom den är så kopplad till fattigdom och undernäring. Den finns främst i utvecklingsländer, så många som nio miljoner människor insjuknar varje år. I Sverige handlar det om 600 personer per år och nästan ingen avlider. I Sverige ingår inte tbc-vaccinet i den allmänna vaccineringen längre, menar Katali Jarefjäll.
På grund av utställningens dystra tematik vänder sig utställningen från 15 år och uppåt.
- Tuberkulos drabbade många barn och unga som inte hunnit utveckla sitt immunförsvar. Därför tror vi att det är bra om man är lite äldre för att kunna reflektera och bearbeta de berättelser vi gestaltar. Vi har inte velat censurera utställningen. Däremot kommer det säkert finnas barn som kommer hit ändå och för dem kommer det att finnas en liten tävling, ett bakteriespår att följa, säger Katali Jarefjäll.