Museerna väntar in ny teknik

Män som faller när du rör din telefon. En audioguide till skulpturvandringen. Svenska museer håller sig avvaktande till appar och ny teknik - men det finns undantag.

l Pontus Hammarén, chef för Borås konstmuseum.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

l Pontus Hammarén, chef för Borås konstmuseum.Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Foto: ADAM IHSE / SCANPIX

Kultur och Nöje2011-07-14 06:00

En interaktiv tolkning av polska Miroslaw Balkas verk på Tate Modern och en genomgång av Mirós konstnärskap - det är två av Tate Gallerys satsningar för smartofoner och Ipad. Museum of Modern Art i New York säljer konstböcker för Ipad, om exempelvis möbeldesign. I samband med utställningen The book of the dead försökte British Museum locka besökare med ett frågespel för smartphone.

I Sverige är det inte lätt att hitta museer som använder sig av surfplattorna och de smarta mobilernas användningsområden. Nationalmuseum i Stockholm följer noga utvecklingen, men avvaktar. Det samma gäller för Moderna museet, som hellre lyfter fram museets satsning på sociala medier.

-  Vi vill vara i framkant, och då är digitala medier, inte minst sociala medier, viktiga. Det är också en fråga om resurser. Just nu är appen inte det mest kostnadseffektiva sättet att förstärka kommunikationen via smartphones, säger Gunilla Steinwall, museets kommunikationschef.

Konst i telefonen
Ett svenskt undantag är konsthallen Magasin 3 i Stockholm, som har släppt två appar för Iphone och Ipad: Performing Pictures Men that fall, en rörlig bildserie med män som faller när betraktaren rör sin telefon, samt konstnären Erik Aaltos Call and response. Båda är en vidareutveckling av interaktiva konstverk som har ställts ut - alltså ingen renodlad informations- eller marknadsföringskanal.

-  Det viktiga var att utgå från konsten, att verken skulle förbli konstverk som appar. Det är ingen renodlad reklam för vad som händer på Magasin 3, även om de förstås passar in i vår strategi, att samtala om den utställning som då var aktuell, säger Richard Julin, chefsintendent och ansvarig för app-satsningen.

Han tycker att man lyckades hitta rätt nivå för vad man kan göra i konstväg just nu, men betonar att appen bara är ett medium. Konstnären själv bestämmer formen.

Ännu ett undantag, om än i mindre format, är Borås konstmuseum som i maj presenterade en guide till skulpturstaden Borås för smartofoner samt en danspromenad i mp3-form. Museet har inga ytterligare satsningar planerade, men skulle gärna se guidningar via telefon.

-  Så fort vi ser en möjlighet försöker vi tillägna oss den nya tekniken. Det är ett sätt för museerna att inte upplevas som mossiga. Dessutom är många konstnärer i dag tekniskt drivna, då måste vi museer vara med, säger Pontus Hammarén, museichef.

Tate Britain har bland annat gjort fotoappen Muybridgizer till sin utställning med fotografen Eadweard Muybridge. Användaren kan ta "Muybridgefierade" bilder. I den enklaste formen är appen gratis, men tillvalen kostar.

British museum har bland annat gjort en app till sin förra utställning Ancient egyptian - book of dead, i form av ett spel med frågor om Egypten.

Modern museum of art i New York säljer en rad böcker för Ipad, exempelvis om Vincent van Gogh och modern design, från omkring 150 kronor styck. Museet har också informationsappar och audioguider för smarta mobiler.

Metropolitan Museum of Art släppte sin första app för Ipad i våras, till utställningen om koreansk keramik.

Centre Pompidou i Paris har audioguider i app-form till den aktuella utställningen Paris-Delhi-Bombay, som de tar betalt för, samt gratis informationsprogram.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!