Nationalmuseum startar tillsammans med en rad andra museer över hela landet särskilda visningar för demenssjuka och deras anhöriga. Förebilden finns på Moma i New York.
Allt startade med det studiebesök Jeanette Rangner Jacobsson, konstpedagog på Nationalmuseum i Stockholm, gjorde på Museum of Modern Art i New York. Under sex år har det amerikanska museet givit särskilda visningar för demenssjuka och arbetat fram ett gediget pedagogiskt material.
- Vi flyttar det här från USA och hit kan man säga, berättar Jeanette Rangner Jacobsson.
Bryta isoleringen
Visningarna, som startar under våren 2013, riktar sig framför allt till den grupp demens- och alzheimersjuka som just fått sin diagnos eller befinner sig i mitten av sjukdomsfasen. På Nationalmuseum ska visningarna vara öppna för alla intresserade demenssjuka och deras anhöriga. Ett viktigt mål är att bryta den isolering som många går in i efter att ha fått sin diagnos, men upplevelseprojekt kan också stimulera hjärnans minnesfunktioner.
- Det här är en grupp som på många sätt är glömd. Det handlar om att hjälpa dem att leva ett normalt liv så långt det går.
Pedagogiken bygger på dialog i stället för föreläsning samtidigt som visningarna görs när det är lugnt på museet.
- Det viktiga tror jag är att människor får känna att de kan vara sig själva, det är inget som säger att de ska analyseras, eller att det är terapeutiskt, de får vara som de är.
Ett 50-tal museer
Det svenska projektet drivs av Alzheimerfonden tillsammans med Nationalmuseum, Demensförbundet och Svenskt demenscentrum. Vilka andra museer som kommer att delta är ännu inte helt klart, men enligt Tove Wiik på Alzheimerfonden är intresset mycket stort. I oktober besökte en av Momas pedagoger Stockholm och höll en seminariedag där representanter från ett 50-tal svenska museer deltog.