Motsatsen till det planerade

Varför är inte livet tvärtom? Hur kommer det sig att det finns orsak och verkan och en värld som tillåter att samma väg, dag efter dag, leder oss till samma mål?

Lustfyllt. Daniel Kehlmanns bok "F" är en märklig roman som väcker stor lust, menar Kurirens recensent Jan-Olov Nyström.

Lustfyllt. Daniel Kehlmanns bok "F" är en märklig roman som väcker stor lust, menar Kurirens recensent Jan-Olov Nyström.

Foto: Heji Shin

Kultur och Nöje2015-11-03 07:00

Daniel Kehlmann , som den hyllade tyske succéförfattaren, skrev om detta i sin roman Berömmelse. Han visade att vi inte kan vara helt säkra på att så är fallet.

Då hade han redan välsignat världen med samma underbara prosa i Världens mått som berättade om nödvändigheten av att mäta världen (Humboldt!) och att också inse att det inte är helt tillräckligt för att den existentiella ekvationen ska gå ihop.

Nu läser jag berättelsen F som är mycket märklig. Den är ironisk och rolig och fylld av underbara meningar som man bara måste stanna inför:

”Världen är inte sådan som den ser ut. Det finns inga färger, bara våglängder, det finns inga toner, bara svängningar i luften, det finns egentligen heller ingen luft, bara kedjor av atomer i rummet och då är atomer ju också bara ord för energi som slukas utan form eller fast position, och vad är egentligen energi?

Ja, så där fortsätter han, det handlar om en författare som skrivit en succébok med titeln Mitt namn är Ingen där även jaget och människan upplöser sig i dessa ovedersägliga fakta av ingenting, åtminstone ingenting annat än matematiskt bevisbart. Arthur Friedland heter han, efter en märklig hypnosföreställning försvinner bort han från sin familj och in i den uppslukande fiktionen, sin författaruppgift. Boken leder till ett antal självmord, en slags ny Werthers lidande, men de flesta tar sig av daga med en slags förströdd glädje. För de egna barnen går det dock sämre.

Det är en bok som handlar om fiktion och verklighet, men inte för att lämna några enkla svar vilkendera som bär på de större sanningarna. Det kan gå på ett ut, kanske är fiktionens bedrägeri dubbelt, verkligheten är något enklare. Man kan leva utan att ha något storartat liv, det är enkelt, knappast särskilt intressant. F står för faktum, ödet. Det som gör att allting kan bli precis motsatsen till det planerade.

Med sin självironi och distans, med sin förmåga att även kunna ironisera över sin ironiska samtid är F en mycket märklig bok som väcker stor lust. Så stor att litteraturkritikerns vardag känns ovanligt meningsfull och helt utan ironisk distans.

Litteratur

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!