Morotssoppa med dillkräm på surdegsbröd

Kultur och Nöje2015-10-17 08:00

Morotssoppa

1 st gul lök(ar)

600 gram morötter

2 st fänkål

2 msk olivolja

1 l vatten

saften från 3 apelsiner

2 st grönsaksbuljongtärning(ar)

2 tsk fänkålsfrön, grovt stötta

1 dl havregrädde

salt och svartpeppar

Dillkräm

1 förpackning vita bönor

1 dl sojayoghurt

1 dl finhackad dill

1 tsk agavesirap, eller honung

1 msk citronsaft

salt och svartpeppar

Tillbehör

surdegsbröd

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader

Rostad morotssoppa: Skala och grovhacka gul lök. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Halvera fänkålshuvudena och skär bort den hårda roten. Hacka dem grovt. Blanda lök, morötter och fänkål på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen cirka 20 minuter tills grönsakerna har fått fin färg. Rör om då och då.

Ta ut grönsakerna och häll ner i en stor kastrull. (Sänk ugnsvärmen till 200 grader.) Tillsätt vatten, apelsinsaft, buljongtärningar och stötta fänkålsfrön. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.

Tillsätt havregrädde och mixa allt till en slät soppa med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.

Dillkräm: Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Lägg bönorna i en matberedare tillsammans med yoghurt, finhackad dill, agavesirap/honung, citronsaft samt salt och peppar efter smak. Mixa till en slät kräm. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer.

Tillbehör: Värm brödet enligt anvisning på förpackningen.

Häll upp den rostade morotssoppan i skålar. Toppa med klippt smörgåskrasse. Servera varmt surdegsbröd med dillkräm till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!