Morotssoppa
1 st gul lök(ar)
600 gram morötter
2 st fänkål
2 msk olivolja
1 l vatten
saften från 3 apelsiner
2 st grönsaksbuljongtärning(ar)
2 tsk fänkålsfrön, grovt stötta
1 dl havregrädde
salt och svartpeppar
Dillkräm
1 förpackning vita bönor
1 dl sojayoghurt
1 dl finhackad dill
1 tsk agavesirap, eller honung
1 msk citronsaft
salt och svartpeppar
Tillbehör
surdegsbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader
Rostad morotssoppa: Skala och grovhacka gul lök. Skala morötterna och skär i mindre bitar. Halvera fänkålshuvudena och skär bort den hårda roten. Hacka dem grovt. Blanda lök, morötter och fänkål på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen cirka 20 minuter tills grönsakerna har fått fin färg. Rör om då och då.
Ta ut grönsakerna och häll ner i en stor kastrull. (Sänk ugnsvärmen till 200 grader.) Tillsätt vatten, apelsinsaft, buljongtärningar och stötta fänkålsfrön. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter.
Tillsätt havregrädde och mixa allt till en slät soppa med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och peppar.
Dillkräm: Häll av spadet från bönorna och skölj dem i vatten. Lägg bönorna i en matberedare tillsammans med yoghurt, finhackad dill, agavesirap/honung, citronsaft samt salt och peppar efter smak. Mixa till en slät kräm. Du kan även göra det här med hjälp av en stavmixer.
Tillbehör: Värm brödet enligt anvisning på förpackningen.
Häll upp den rostade morotssoppan i skålar. Toppa med klippt smörgåskrasse. Servera varmt surdegsbröd med dillkräm till.