Mörk resa fick liv i Luleå

Kultur och Nöje2006-09-18 06:00
Inga tårar Om vad som kan hända när man börjar gräva i sitt förflutna handlar Inga tårar.
En "feel bad-film", enligt regissören Håkan Bjerking, som själv skrivit manus där han blottlägger barndomen samt mörka familjehemligheter från 1920-talet och framåt.
Hans alkoholiserade pappa, spelad av Mikael Persbrandt, misshandlade honom ofta. När han i ett raseriutbrott slår av honom nyckelbenet säger mamman, Alexandra Rapaport:Ge honom inga tårar för det gjorde jag aldrig när min pappa slog mig.
- Hon hade lärt sig att stänga av sina känslor och att allt blir bättre om man inte talar om det. Enligt mamma hade man segrat om man inte grät,säger Håkan Bjerking.

Började med ett fotografi
Det var ett fotografi i ett fotoalbum hemma hos Håkan Bjerkings bror som gjorde att han började forska i sin barndom.
- På fotot fanns min syster och bror, men även min halvsyster som jag inte kände till att jag hade. Eftersom jag var så känslig hade mina syskon lovat mamma att inte berätta för mig om vår halvsyster.
I filmen avslöjas också att Håkan Bjerkings mamma försökte abortera honom.
- Det var inte den mysigaste stunden i mitt liv, men samtidigt kan jag förstå mamma, hon ville skilja sig, men graviditeten innebar att hennes möjligheter försvann.
Varför gjorde då Håkan Bjerking denna resa tur och retur till barndomen?
-­ För att gå klarare framåt. Det är aldrig för sent att skaffa sig en lycklig barndom.

Många kända namn
Trots att det är första gången som 48-årige Håkan Bjerking regisserar långfilm har han lyckats med konststycket att engagera idel svensk skådespelarelit, Persbrandt och Rapaport i huvudrollerna som hans pappa och mamma. Dessutom Basia Frydman,
Katarina Ewerlöf, Marika Lindström, Robert Lindberg, Tomas Pontén och Anna Björk. Per Graffman gestaltar Håkan Bjerking som vuxen.
Att övertyga Marianne Ahrne på Svenska filminstitutet att satsa på Inga tårar var inte heller något problem.
-­ Jag uppmanades att göra filmen. Hon har ju också hemligheter i bagaget som kommer upp till ytan i boken Fader okänd . Dessutom tror jag att folk är lite trötta på att allt ska vara lättsamt.
Varför blev det just Filmpool Nord i Luleå och det norska bolaget M2 som producerar filmen?
-­ Till skillnad från andra filmpooler är det lätt att samarbeta med Filmpool Nord. De litar på en och stöttar i arbetet. Dessutom var det kul att jobba i Luleå, allt gick så lätt. Inga avtal behövdes exempelvis när vi skulle hyra hus för inspelningen. Vi blev klara fyra dagar före spelperiodens slut. Det är enkelt i Norrbotten, konstaterar Håkan Bjerking.

Oseende föräldrar
24 år gammal debuterade han på Dramaten som teaterregissör för Klassfiende med Peter Stormare. Han har även producerat andras filmer. Och nu gör han uppmärksammad debut som långfilmsregissör.
-­ Jag känner många i teater- och filmbranschen sedan tidigare och har inte haft några problem att få dem jag ville med i filmarbetet. Filmens grundproblematik, hur viktigt det är att barn blir sedda och lyssnade på har också haft stor betydelse. Alltför många barn växer upp med oseende föräldrar.
Det lyckade norsk/svenska samarbetet med Inga tårar i Luleå har lett till att det norska filmbolaget M2 etablerar sig i Filmpool Nords studio i filmbyn Kronan. Nya samarbetsprojekt med Håkan Bjerking med inspelningar i Luleå är på planeringsstadiet.
Inga tårar har premiär i Luleå 2 oktober, i Stockholm 2 oktober och på biograferna runt om i landet 6 oktober.
På Umeå filmfestival, som pågår till och med onsdag, deltar filmen i den nyinstiftade långfilmstävlingen. I denna tävlar även den svenska filmen Farväl Falsterbo om unga mäns kärlek samt ytterligare sex europeiska filmer. Farväl Falsterbo går upp på biorepertoaren 22 september.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!