- Passion är viktigt i livet. Publiken ska vara varm i hjärtat och känna svänget i blodomloppet. Annars har vi misslyckats, säger Ale Möller.
Han har gått på dagis, lekis och i grundskolan, men sedan 15 års ålder har han försörjt sig som musiker. Först var det trumpet och jazz. I dag spelar Ale Möller: mandola, skalmeja, härjedalspipa, low whistle, flöjt, horn, kohorn, luta, mandolin, bouzouki, mungiga, munspel, dragspel och slagverk.
- Jag kan verkligen beundra dem som spelar ett instrument hela livet, att ett instrument kan ge dem så mycket. Jag har så många saker i huvudet och behöver massor med ljud och instrument för att få skiten ur skallen. Jag har numera ett helt musikförråd på ön där jag bor proppfull med instrument.
Slanginstrument
Det förrådet innehåller även en bensinslang, ett "instrument" han kommer att använda vid den konsert han kommer att ge tillsammans med Norrbottens Kammarorkester.
- Nja det förekommer väl inte så många bensinslangar i klassisk musik, skrattar han.
Hettar till
Det är dock ett typiskt exempel på ett möte mellan det som är annorlunda, som Ale Möller fascineras av och söker. För det är i möten mellan människor med olika erfarenheter och kulturer som det hettar till och blir spännande, menar han.
- Det gäller även musik. I Sverige har vi en tendens att försöka hitta och arbeta med de människor som är lika oss själva. "Lika barn leka bäst". Jag tycker det är så oändligt mer spännande när folk tänker olika. Jag tror att många svenskar tror att det blir stökigt om alla inte tycker lika, men respekterar man varandra så är min erfarenhet att det går mycket bra, säger han.
Intresset för det annorlunda, där olikheter tillåts kollidera, fick också Ale Möller att under 1980-talet göra en djupdykning i den grekiska musiken efter möten med grekiska musiker i Malmö. Eller så kanske bara för att han är som han själv säger "en otålig typ".
Förpassad till museum
Han lärde sig spela bouzouki och turnerade under flera år med grekiska musiker runt Norden.
- Det var fascinerande att upptäcka hur den grekiska traditionella musiken var så starkt förknippad med deras egen kulturella tillhörighet. Samtidigt som folkmusiken i Sverige snarare var förpassad till landets museum. Men genom den grekiska musiken upptäckte jag den svenska folkmusiken.
Nya konstellationer
Ale Möller flyttade till Dalarna och gick i lära flera år hos spelemän. Och så har det fortsatt. Han har hittat nya musikaliska konstellationer baserat på resor och möten med musiker från hela världen.
Att det just blev musikerna Olle Linder, slagverk och Mats Öberg, keyboard/piano, är helt enkelt för att han aldrig jobbat med just dem två tillsammans, bara separat. Även mötet med Norrbottens Kammarorkester är helt nytt.
- Ambitionen är att skapa en repertoar som är intensiv, känslosam och svängig. Musiken ska väcka starka känslor för passion är viktigt i livet. Målet är att skapa en underhållande kväll för alla, oberoende vilken musik man vanligtvis föredrar, säger Ale Möller.