I centrum står en ung kvinna och hennes mor. Men när Negar Naseh nu debuterar är det med en bok som rymmer två: själva romanen och författarens dagbok om hur den skrevs.
Helene har bakat lavendelskorpor i veckor, kanske månader, för att få till precis rätt konsistens. Hon har inte frågat om receptet utan experimenterat själv. Böckerna på nattygsbordet i gästrummet i hennes och pojkvännens västerbottniska hus är inköpta med omtanke. När hon nu äntligen ska få besök av sin mamma ska allt vara perfekt, åtminstone så långt Helene kan påverka själv.
Som läsare sugs man först in i den till sömnlöshet uppstressade dotterns bild av en mamma med spetsiga krav på sin ofullständiga omgivning.
- Modern är ju någon typ av överklass och det är lätt att trampa i vissa fällor. Jag ville att det skulle vara en diskrepans mellan hur man som läsare uppfattar henne och hur dottern ser henne. Det var en idé jag hade, något jag tyckte var roligt att lösa, säger Negar Naseh.
Långt senare
Associationen till den självupptagna konstnärsmamman i Bergmans Höstsonaten är inte helt tagen ur luften. Tanken på henne har även farit genom författaren själv visar det sig långt senare.
Negar Nasehs debutroman Under all denna vinter inleds nämligen av bok ett, själva romanen, som följs av en mer essäistisk arbetsdagbok om de böcker - och någon film - som hon omärkligt låtit influera sin text. Eller - är den också en fiktion?
- En del saker är förenklade. Men den är ju tänkt som en rättfram skildring av arbetet med boken, det började så, att jag skrev av mig om hur det var att tänka kring de här frågorna.
Negar Naseh gillar att skriva men älskar framför allt att läsa. Hon talar om sin läsning som styrd av passioner, svår att förena med studier i litteraturvetenskap, även om hon en gång försökte. Sin bok beskriver hon som ett slags vansinnesprojekt: en roman och därtill en bok som på sätt och vis kommenterar fiktionen.
- Jag gillar att tvinga mig själv att tänka på det jag läser, och sedan kolla referenslistan och läsa ännu mer. Jag giller ihärdigheten, för mig lönar sig arbetet.
Tankevärldar
Att arbetsdagboken var en text i sin egen rätt förstod hon efterhand. I botten finns hennes egen fascination för andra författares tankevärldar men också en självklar vana att hela tiden, parallellt med sina studier på läkarlinjen, inte bara skriva på romaner (debuten är hennes andra försök) utan också föra dagbok över det hon läser.
- Jag är inte intresserad av andra levnadshistorier andra än mina vänners, det som intresserar mig är det som gör märkliga avtryck i människor, vad de faktiskt funderar på.
Arbetsdagboken handlar också mest om hennes tankar. Efter att ha skrivit några inledande scener om sina huvudpersoner kastade sig Negar Naseh in i lika långtgående som lustfyllda efterforskningar om det bildliga och mytologiska modersmordet. Läsningen gick från Aischylos dramer till Julia Kristeva och feministisk psykoanalys.
- Jag tänker på det här som något alla barn går igenom, hur sjukt det än kan låta. Det finns en tillblivelseprocess i en viss ålder, kanske 15 till 30 år, som på sätt och vis handlar om att skaka av sig de här relationerna som inte har omformulerats sedan man var liten. För mig var det en typ av tillblivelse jag skildrade.