Och precis som gamla lumpsamlare samlade in gammal ull för återvinning när de gick runt i bygderna kommer konstnärerna och doktoranderna Kristina Lindström och Åsa Ståhl att repa upp och upprepa den information och de informationskanaler som de hittar i telefonerna.
- Hur gestaltningen blir har vi ännu inte bestämt. Nu samlar vi in material och berättelser, säger de.
700 mobiltelefoner
Å + K eller Åsa och Kristina, som de kallat sin konstnärliga praktik är inbjudna av Konstmuseet i Norr för projektet REPA UPP / UPPREPA och har under veckan besökt Kiruna för att samla in mobiltelefoner och berättelser. Bland annat har de besökt LKAB som just denna vecka samlat in 700 mobiltelefoner som ska bytas ut.
- Vi hoppas givetvis att vi skulle kunna få tillgång till dem, men det kan vara svårt eftersom det kan finnas information i telefonerna som anses privata, menar Kristina Lindström.
De har därför upprättat ett sorts kontrakt där personer som lämnar in sina telefoner utlovas både anonymitet men också att informationen behandlas varsamt.
- Insamlandet har fått oss att fundera över vilken rörlighet mobiltelefonen utlovar, men också mineralerna som komponenterna är gjorda av. Bland annat återvinns guldet och kopparen i telefoner, men som sagt gestaltningen återkommer vi med, säger Åsa Ståhl.
Det var under pendlingsresor till arbetet på SVT respektive SR mellan Växjö och Malmö som de inledde ett samtal. Ett samtal som aldrig egentligen avslutats och nu har pågått under tio års tid och som också lett till startandet av deras gemensamma konstnärliga praktik. En praktik som de beskriver som ett kryphål, där de hittat utrymme för deras egen personliga gestaltning med fokus på samspelet mellan teknik/människa, teknik/teknik och människa/människa, där olika material också har en central roll.
- Det går inte att vara människa i dag utan att relatera till och agera i samspel med teknik. Tekniken har fått en sådan stor roll i våra liv och skapar också till viss del vem vi är och våra relationer i vardagen, menar Kristina Lindström.
Visklek
För det är vardagen som intresserar dem, framför allt för att det är i vardagen våra liv pågår.
- Det är som med teknik. Teknik är mycket vardag, vetenskapligt vardagsjobb. Nobelpriset är det stora undantaget, menar Åsa Ståhl.
Deras första konstprojekt var Visklek på telefonsvarare tillsammans med Växjö konsthall. En person läste upp ett meddelande på telefonsvarare som sedan enligt klassisk visklek skulle återupprepas av en ny person.
- Fem personer fick "viska" och resultatet blev precis som i klassisk visklek ett helt förvrängt meddelande, säger Åsa Ståhl.
Ett annat stort konstprojekt som nu lever sitt eget liv är Trådar - en mobil syjunta som reser runt i Sverige, just nu i Kalmar län.
- Vi lånade en social sättning, syjuntan, och reste till olika ställen där människor som inte känner varandra inbjöds, säger Kristina Lindström.
De inbjudna skulle alla välja ut ett sms från sin vardag som de skulle ta med sig för att bygga en samhörighet kring.
- Normalt bygger en syjunta på långvarig samvaro. Vi ville snabbt kunna bygga upp möjligheten till förtroendefulla samtal.
Broderade sms
För precis som i deras nuvarande projekt är det berättelserna i förhållande till teknik som de är intresserade av. Utgångspunkten var att brodera sms antingen för hand eller att skicka dem vidare till en specialprogrammerad symaskin, samtidigt som deltagarna fick möjlighet att utforska mötet mellan olika former av handarbete, tekniker, material och olika sätt att kommunicera i vardagen.
Projektet har genomförts tillsammans med Riksutställningar, Studieförbundet vuxenskolan, Vi unga och Bygdegårdarnas riksförbund och kommer också att vara grundstommen i deras gemensamma doktorsavhandling. Båda är doktorander vid Malmö högskola, Kristina Lindström vid avdelningen för interaktionsdesign, Åsa Ståhl vid avdelningen för media och kommunikationsvetenskap och trots att de arbetar på olika avdelningar kommer de att doktorera tillsammans under år 2013.
- Vi gör allt tillsammans. Så är det bara, säger Åsa Ståhl.
Gestaltningen av projektet REPA UPP/UPPREPA kommer att ske i augusti i Kiruna.