Minnets platser och längtan

Det handlar om minnen, längtan och migration när gitarristen Torbjörn Ömalms musik möter författaren Tove Alsterdals text tillsammans med Norrbotten Big Band.

Språk och musik. Gitarristen Torbjörn Ömalm är utbildad jazzmusiker på Musikhögskolan i Stockholm. Det var vid flytten från Gällivare i 20-års åldern som han började utforska sin hembygd och språket meänkieli. "Jag tycker att språk och musik hänger ihop", säger han.

Språk och musik. Gitarristen Torbjörn Ömalm är utbildad jazzmusiker på Musikhögskolan i Stockholm. Det var vid flytten från Gällivare i 20-års åldern som han började utforska sin hembygd och språket meänkieli. "Jag tycker att språk och musik hänger ihop", säger han.

Foto: Andreas Walitalo

Kultur och Nöje2015-02-19 06:30

Musik

Turnén heter Det ropar under golvet och har stark anknytning till Tornedalen.

- Denna idé tog form inom vår produktionsgrupp. Vi ville göra något med lokal förankring, säger storbandets konstnärlige ledare Anders Milder.

Han har som professor på Musikhögskolan i Stockholm haft Torbjörn Ömalm som student och är därför väl insatt i Ömalms musikaliska skapande. Ett skapande där Torbjörn Ömalm undersökt syntesen mellan finsk, tornedalsk och samisk folkmusik med jazzmusik med syfte att hitta ett mellanting. Egentligen en helt ny sorts genre inom musiken.

- Om jag lyckats? Det vet jag inte. Det handlar om ett ständigt sökande, säger han.

Det var efter flytten från Gällivare till Stockholm för att studera vid Musikhögskolan som intresset för hans rötter växte.

- När man flyttar är det nog vanligt att man återupptäcker sin hembygd. För mig började det studier av språket meänkieli. Båda mina föräldrar talar det och jag kan lite. Via språket väcktes intresset för gammal folkmusik. Men det handlar inte bara om musiken utan också bilder, miljöer och människor. Jag strävar efter att få in annat än musik i musiken.

Nästan alla hans låtar har lokal koppling till meänkieli, estetiken i språket han förmedlar.

- Jag menar, ord kan vara vackra bara som de ser ut. Och för mig känns det som att språk och musik hänger ihop. Exempelvis finns det en nyans i det finska språket som bitvis bygger på kort avhuggenhet som skapar en rytm, som i sin tur ligger nära finsk folkmusik. Eller ta samisk jojk som ligger nära språket eftersom det är vokal musik. Nästa stora projekt är att forska vidare på hur språket påverkar vokalmusiken som jag tror i sin tur påverkar den instrumentala musiken.

Men förutom språket är, som sagts, även bilder, miljöer och människor betydelsebärande i Torbjörn Ömalms musik. Därför har låttitlarna också lokal, historisk förankring. Kellariäijä (på svenska källargubben), en sologitarrlåt som uppförs under turnén är influerad av ett barndomsminne. Farmor och farfars jordkällare, en företeelse alla som någon gång vistas i ett gammalt bondkök känner till.

Författaren Tove Alsterdal som bidrar med en nyskriven och sammanbindande text till Torbjörn Ömalms musik, menar att hennes egen idé om minnen i relation till Tornedalen, dess historia och samtid återkommer i Torbjörns musik.

- Varken jag eller Torbjörn bor i Tornedalen. Därför är också rörelse och vandring ett stark tema. Texten har även koppling till gamla tider, när folk kom vandrande från Finland och Ryssland för att bosätta sig i det som idag är Tornedalen. Jag menar, vandringsmannen är ett starkt tema inom musiken, allt från folkmusik till Bob Dylan.

Hennes nyskrivna texter är en blandning av berättelser och prosalyrik som också syftar till att presentera musiken. Dessutom bjuder hon på en kriminalhistoria.

- Jag kunde inte låta bli när jag hittade ett brutalt, olöst mord på en av Torbjörns ättlingar.

Det var i juni 1761 som Esias Thomasson hittades mördad i byn Satter, även kallad Järämä.

- Esias Thomasson verkar inte ha varit någon trevlig människa, snarare brutal. Därför saknades inte motiv till mordet. En av de misstänkta var faktiskt en av hans söner.

Och när samarbetet och turnén kommer på tal är det ren entusiasm som förmedlas.

- Jag har aldrig kunnat föreställa mig att åka på turné med 17 musiker. Det är en fin kontrast till författandets ensamhet. Verkligen jättekul, säger Tove Alsterdal.

”Det ropar under golvet”

Turnén Det ropar under golvet som hade premiär i Pajala igårkväll kommer att spelas på ytterligare nio olika platser i länet; Kiruna, Malmberget, Luleå, Piteå, Jokkmokk, Arjeplog, Övertorneå, Haparanda och Älvsbyn.

Torbjörn Ömalm som kommer från Gällivare har under lång tid arbetat med att kombinera jazzfärgad improvisationsmusik med finsk, tornedalsk och samisk folkmusik.

Tove Alsterdal som har sina rötter i Karungi har i en av sina romaner I tystnaden begravd placerat berättelsen i Tornedalen. I höstas utkom hon med sin tredje roman Låt mig ta din hand.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!