Vårens stora produktion är musikalen Grabben i graven bredvid.
- Det är en känslosam och humoristisk föreställning om ett kärlekspar som får kämpa med sina olikheter, säger föreställningens regissör Åsa Melldahl som också står för manusbearbetningen av Katarina Mazettis roman från 1999.
Åsa Melldahl tillhör dem som läste romanen när den kom ut.
- Jag gillade den, men det var musikern Erik Petersen som föreslog att göra musikteater av boken, säger hon.
Det blev en radioteater som hade premiär för cirka två år sedan. Nu har Åsa Melldahl skrivit om manuset så att det passar för scenisk teater.
Självbild
- Storyn är allmängiltig, flicka möter pojke och kärlek uppstår. Men det som gör att romanen har djup är att de träffas vid en grav. Det blir en spänning mellan livets glädjeämnen och döden, en påminnelse om det ändliga livet. Analysen är att det handlar om att man och kvinna träffas vid en grav för att sedan läggas ned i graven och att livet handlar om att ha så kul som möjligt däremellan, säger Åsa Melldahl.
Bra koll
Karin Paulin Ek spelar huvudrollen som Desirée och ser en hel del likheter mellan sig själv och sin karaktär.
- Desirée är en tjej som har bra koll och har ordning och reda i sitt liv. Hon har mycket bestämda uppfattningar om rätt och fel och har precis förlorat sin man. Den perfekta mannen, enligt Desirée. De har levt ett inrutat liv, äter ekologisk mat och Desirée har ett smakfullt hem, inrett med designmöbler. Så träffar hon denna oborstade bonde som vänder upp och ned på hela hennes tillvaro. Han passar inte in i hennes självbild, den man hon borde falla för. Då händer saker.
Kritiskt öga
Karin Paulin Ek menar att föreställningen sätter fingret på vad som är viktigt i livet, yttre eller inre betingelser.
- Vi människor har ett behov av att identifiera oss själva och andra med yttre attribut. Vilken bil man kör, om man äter ekologiskt eller inte, vilken barnvagn man köper ... Det har varit ett kul material att jobba med eftersom Desirée fått mig att rikta ett kritiskt öga mot mig själv. För vad händer när man inte bestämmer vad som är rätt och fel, när kärleken krockar med ens föreställningar, menar Karin Paulin Ek.
Den andra huvudrollen, bonden Benny, gestaltas av Pär Andersson. Och eftersom det är en musikal bygger föreställningen främst på musik och sång.
- Det är en anmärkningsvärd musikalisk ensemble på Norrbottensteatern. Jag har blivit riktigt kär i denna teater, säger Åsa Melldahl.
På turné
Den andra urpremiären är Medan jag minns en Stand up tragedy av och med skådespelaren Filip Tallhamn. Föreställningen bygger på Filip Tallhamns egna minnen av uppväxten i en småstad och hur livet var och blev efter hans mamma gick bort i cancer när han var 16 år.
Föreställningen kommer också att turnera i hela länet till och med 28 april.
Och så till sist, en gammal godig gör nypremiär under våren. Det är barnföreställningen Findus flyttar ut som kommer att turnera runt om i länet.
Det är tredje gången som Findus flyttar ut sätts upp på Norrbottensteatern i regi av Martin Sundbom.
100 föreställningar kommer att ges under våren vilket innebär att cirka 6.000 barn kommer få möjligheten att uppleva och träffa katten Findus och gubben Pettson.
Ny i rollen som katten Findus är Linda Wincent. Gubben Pettson spelas av Mats Pontén.