4 portioner
400 g svamp (kantareller, champinjoner eller annan svamp)
3 scharlottenlökar
2 dl vitt vin (eller matlagningsvin)
1 tärning grönsaksbuljong
3 dl grädde
3 dl vatten
2 tsk torkad timjan
1 kruka färsk persilja
svartpeppar
salt
smör till stekning
Rensa svampen fri från jord. Hacka den grovt. Hacka scharlottenlöken och bryn den med svampen snabbt i smör. Svamp och lök ska bara mjukna, inte ta färg. Slå på vinet och låt puttra tills nästan all vätska har försvunnit. Tillsätt buljongtärning och vatten. smula ned timjan. Mixa soppan till en puré och rör i grädden. Späd med mer vatten om den är för tjock. Smaka eventuellt av med mer salt om det behövs. Hacka i persiljan.
Krutonger:
3-4 skivor surdegsbröd eller annat grovt bröd
olivolja
riven parmesan
Skär brödet i tärningar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek tills brödet är gyllebrunt. Blanda i nyriven parmesan och rör runt tills osten liksom fastnat på brödtärningarna. Tillsätt mer olja i pannan om det blir för torrt. Lägg upp krutongerna på hushållspapper så fettet får rinna av lite. Toppa soppan med krutongerna och servera. Smaklig måltid!