Spaghetti med köttfärssås, eller Spaghetti Bolognese som är dess italienska namn, är en stöttepelare i middagsrepertoaren. Här kommer ett av mina favoritrecept där såsen blir fyllig och len med hjälp av en skvätt grädde.
6-8 portioner (perfekt till matlådan dagen efter)
Köttfärssås:
1 kg nötfärs
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
2 rivna morötter
1 förpackning krossade tomater
1 dl chilisås
6-8 finhackade soltorkade tomater
1 msk soja
1 msk oxfond
lite vetemjöl eller maizena
vatten
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk torkad oregano
svartpeppar
1 msk honung
salt
smör till stekning
färska örter
nyriven parmesanost
Hacka löken och riv vitlöken på fint rivjärn. Bryn i lite smör i en kastrull tills den får fin färg. Lägg i morotsrivet och låt det steka med en liten stund. Stek köttfärsen i smör i en stekgryta. Ha inte i för mycket åt gången, då blir det mycket vätska och köttfärsen blir kokt istället för stekt. När färsen är stekt, blanda i lök, vitlök och morötter. Salta och peppra. Pudra över med lite vetemjöl och blanda runt med slev. Häll på tomaterna, chilisåsen och slå på lite vatten och smula i oregano. Sätt igång vattnet till spaghettin och låt köttfärssåsen koka ihop en stund, ju längre desto bättre. Häll i soja, oxfond och honung. Smaka av och salta mer om det behövs. Slå i grädden och späd sedan med vatten om såsen känns för tjock. Hacka färska örter, exempelvis persilja, basilika och rosmarin.
Koka spaghettin enligt anvisning på förpackningen. Vid servering, strö över färskriven parmesan och lite extra färska örter. Gör en snabb och enkel sallad med tunt skivade tomater, ruccola och lite pressad citron.
Smaklig måltid!
Tips: Köttfärsen kan bytas ut mot quorn- eller sojafärs för vegetariskt alternativ. Laktosintolerant? Hoppa över grädden eller använd ett laktosfritt alternativ.