4 portioner
800 g ryggbiff, gärna hängmörad
salt, peppar
Potatis:
Beräkna 4-5 små potatisar per person.
1 rejäl vitlöksklyfta
100 g smör
färsk persilja
salt
Rödvinssås:
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
3 dl rött vin
1/2 dl balsamicovinäger
soja
salt, svartpeppar
maizena till redning
Smör
lite honung eller råsocker
Tillbehör:
1 pak soi
6 salladslökar
smör till stekning
Börja med potatisen. Sätt ugnen på 200 grader. Koka den nästan klar. Riv vitlöken fint, hacka persiljan och rör ihop med smöret. Lägg upp på en plåt med smörpapper i botten. Tryck ut potatisarna så de blir mosiga och lite platta, men de ska fortfarande hålla ihop. Klicka över smöret.
Rödvinssås:
Klyfta löken, dela moroten i grova bitar. Krossa vitlöksklyftan. Inget behöver skalas, skölj bara av. Smält smör i en kastrull. Bryn lök, vitlök och morotsbitar hastigt. Slå på vinet och balsamicovinägern och låt koka tills halva mängden vätska är kvar. Sila av såsen. Salta, peppra och smaka av med lite råsöcker och soja. Red såsen med lite maizena, den ska inte vara för tjock. Jag brukar slå i lite steksky från köttet, då behöver man inte salta så mycket och smaken blir godare. Sila skyn ordentligt innan.
Sätt in potatisen i ugnen och låt den stå där tills smöret har smält. Salta och peppra och stek sedan ryggbiffen i 2 cm tjocka skivor. Innertemperaturen ska vara runt 55 grader och snittytan rödrosa. Låt köttet vila en stund och skär sedan biffarna på tvären i tunna skivor.
Skär pak soi och salladslök på längden och bryn hastigt i en klick smör.
Lägg upp på tallrikar med potatis, kött, tillbehör och rödvinssås.
Smaklig måltid och trevlig helg!